lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Fem tips för att lyckas med heltidsresan

Publicerad: 30 augusti 2023, 09:33

Att bocka av inför heltidsresan.

Foto: SERGEY NIVENS/Mostphotos

I snart sju år har SKR och Kommunal samlat goda och dåliga erfarenheter av hur heltider införs i kommunerna. Här är fem råd att tänka på.

Ämnen i artikeln:

HeltidsresanSKRArbetsmiljöVälfärd

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Att göra heltid till norm inom välfärdens kvinnodominerade verksamheter är målet för Heltidsresan – ett gemensamt projekt för Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Sedan 2016 har de tillsammans samlat på sig kunskap om hur kommuner, inom framför allt äldreomsorgen, gör för att gå från deltids- till heltidsorganisationer.
Utifrån detta har projektgruppen för Heltidsresan mejslat fram fem framgångsnycklar:

Bemanningsstrategi och brukaren i centrum dygnet runt. Tänk på att medarbetaren är den viktigaste resursen, eftersom han eller hon känner vård- och omsorgstagaren och kan verksamheten. Sätt rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle.

Bryt ner och diskutera vad som är en bra arbetsmiljö. Red ut vad medarbetare själv kan påverka och vad som är chefens ansvar. Det ökar förståelsen för varandras roller.

Diskutera och sätt mål för hur man får en bra arbetsmiljö. Ta fram konkreta exempel på arbetsmiljöåtgärder. Skapa delaktighet och dialog om detta på alla nivåer, från arbetsplatser till förvaltningsledning och politik.

Säkerställa en stabil grundbemanning där man jobbar med ordinarie kollegor. Fokusera på vad som krävs för att behålla personal, öka medarbetarnas sysselsättningsgrad och skapa karriärvägar. Differentiera arbetsuppgifter, ökade möjligheter till återhämtning under dygnet samt jämna ut arbetsuppgifterna under dygnet och över verksamheten.

Omställningen till heltid kräver samarbeten över gränser. Bryt upp den statiska bemanningen och fördela personalen efter behov och kompetens. Det kräver en närvarande chef, ordentlig introduktion och ett steg i taget. Börja exempelvis med enhetsgränser och ge en ordentlig introduktion där. Prata om fördelarna med att bredda sitt arbetsområde genom ny kompetens, nya kollegor med mera.

LÄS MER: Kommunerna som har flest heltidsarbetare

LÄS MER: Heltiderna blev kostnadsbomb – ”Tvungna göra en omstart”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev