Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Fel fokus i kritik mot Kommunals krog

Moralisera hellre över facklig inkompetens, slöseri med medlemmarnas pengar och oproportionerliga stridsåtgärder mot små företag än förfasa er över dyra viner och burlesqueshower, skriver Hanna Marie Björklund med anledning av Aftonbladets granskning av Kommunal och bageriblockaden i Göteborg.

Publicerad: 13 januari 2016, 13:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att kalla burlesqueshower för ”sexshow” och ”porr” är ett tämligen kreativt användande av begreppen, menar debattören.


Ämnen i artikeln:

FackföreningarKonkurrensMedier

Aftonbladet publicerar i dag ett stort avslöjande om fackförbundet Kommunal och deras restaurang- och konferensverksamhet. Det gäller bland annat restaurangen Metropol Palais och konferensanläggningen Marholmen.

Granskningen är redan en snackis och delas friskt, särskilt av dem som är kritiska mot facket. Det finns goda skäl till att göra så, uppenbarligen har det slösats med medlemmarnas pengar. Men granskningen i sig är problematisk i sin ton och borde inte spridas fullt så okritiskt som nu.

Kommunals period som ägare av krog- och konferensverksamhet har uppenbarligen inte varit framgångsrik. Att driva verksamhet i branschen är svårt, till stor del, ironiskt nog, på grund av att fackliga organisationer och politiker drivit upp kostnaden för att äga restaurang i Sverige, genom sådant som höga löner. Att Kommunal nu själva fått erfara detta, enligt Aftonbladets granskning gick verksamheten med stor förlust, är svårt att inte känna viss skadeglädje inför.

Vidare verkar Kommunal haft en osund representationskultur för sin ledning. Om man ytterst bärs upp av medlemmar och deras avgifter har man en plikt och en skyldighet mot dem. Genom att inte vara för frikostig mot ledningen och inte ge sig på något så pass svårt som att driva en restaurang i Stockholm, om man nu uppenbarligen inte är kompetent som företagare.

Allt detta ska med rätta kritiseras, men i ivern att klä av ett mäktigt fackförbund bör man inte okritiskt sprida vilken retorik som helst, särskilt inte när kritiken i sig vilar på en socialistisk moralistisk grund. Aftonbladet ägnar en del av sin granskning åt att förfära sig över att det är möjligt att beställa in dyra rätter på Metropol Palais. Kostnaden för en bra champagne jämförs med en lön för en kommunalarbetare, att den överhuvudtaget finns på menyn tycks vara en skandal i sig. En irrelevant jämförelse av samma typ som ”En VD tjänar lika mycket som 50 arbetare”. Marknadsekonomin ska inte få verka. ”Det finns vin som kostar 32 000 kronor.” Jaha, och?

Att använda sig av ordet ”porr” i svensk journalistisk är fortfarande ett enkelt knep för att skapa kontrovers. I ett land där själva existensen av en strippklubb lockar till rubriker försöker medierna skruva tämligen oskyldiga företeelser till att framstå som förbjudna sexklubbar. Aftonbladet gör i sin granskning ett stort nummer av att Metropol Palais, med sitt franska sekelskiftestema, har burlesqueshower och kallar dessa för ”sexshow” och ”porr”. Ett kreativt användande av begreppen.

De fackliga organisationerna upplever för närvarande en identitetskris, allt fler väljer att stå utanför deras gemenskap, allt fler blir frilansare i dagens föränderliga arbetsmiljö. Många fackförbund har hanterat detta på ett destruktivt sätt, bara de senaste veckorna har vi kunnat läsa om två orättfärdiga blockader mot små företag från förbund som Livs. Fackliga organisationer som verkar bry sig mer om sin egen makt än sina medlemmars bästa.

Det är dock den här typen av frågor som ska diskuteras och moraliseras över, inkompetens, slöseri med medlemmarnas pengar, oproportionerliga stridsåtgärder mot små företag. Att falla in i Aftonbladets moralistiska granskning och låtsas som att burlesque är porr och att det är ett problem att det finns dyrt vin är däremot ingen god väg framåt. Även en sjuksköterska kan välja att unna sig att titta på en show och dricka ett glas bubbel, och det ska hen ha rätt att göra.

Hanna M Björklund, liberal debattör, C-märkt ledarskribent och PR-konsult

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev