Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Efter pandemin – Kommunal kräver avskaffad karens

Publicerad: 2 oktober 2020, 08:17

”Ingen ska straffas ekonomiskt för att man tar sitt ansvar och stannar hemma”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Avskaffat karensavdrag och retroaktiva löneökningar från den första april. Så lyder Kommunals justerade avtalskrav som förbundet i dag lämnar över till arbetsgivarna.


Ämnen i artikeln:

AvtalsrörelsenLönebildning

När den kommunala avtalsrörelsen nu startar om för 650 000 anställda i kommuner, regioner och kommunal bolag har det största fackförbundet i sektorn valt att vässa sina avtalsyrkanden något.

– Karensen är ett otyg på svensk arbetsmarknad. Ingen ska tvingas gå till jobbet trots sjukdom – eller straffas ekonomiskt för att man tar sitt ansvar och stannar hemma. Nu finns möjligheten att förbättra villkoren för välfärdsarbetarna. Det är upp till SKR att gå Kommunal till mötes i förhandlingarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Kravet på avskaffat karensavdrag är nytt, liksom kravet på retroaktiva löneökningar, jämfört med de krav som i december överlämnades till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona (de kommunala företagens arbetsgivarorganisation).

Kommunal påpekar att deras medlemmar arbetar i yrken där de har mycket kontakt med människor. Det ökar risken för smittspridning.

”De flesta av medlemmarna i Kommunal har ingen möjlighet att arbeta hemifrån eller möjlighet att välja bort kontakter i arbetet”, påpekar förbundet.

Avtalen i den kommunala sektorn löper ut den 31 oktober.

Kommunals krav

■ Tre procents löneökning. 0,5 procent extra till yrkesutbildade medlemmar.
■ Retroaktiv lön från första april.
■ Avskaffat karensavdrag.
■ Färre delade turer.
■ Kortad arbetstid för nattarbetare, en till fridag, fyra sammanhängande semesterveckor under sommaren.
■ Visstidsanställda med yrkesutbildning ska få tillsvidareanställning på heltid efter 12 månader.
■ Heltid ska vara norm.

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev