måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Coronabonus blir stridsfråga i avtalsrörelsen

Publicerad: 9 september 2020, 08:40

Joakim Larsson, som är ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners förhandlingsdelegation, är inte avvisande till idén om bonus.

Foto: Marlene Nilsen/Bildbyrån, Peter Holgersson/Bildbyrån

Anställda inom vård och omsorg kan komma att belönas med ett engångsbelopp som tack för goda insatser under coronakrisen.

Ämnen i artikeln:

AvtalsrörelsenOmsorg

Erik Pettersson


Parterna inom kommun- och regionsektorn enades i våras om att på grund av coronapandemin skjuta upp förhandlingarna om nya avtal till efter sommaren och förlänga gällande avtal till den 31 oktober 2020.

I kommuner, regioner och kommunala bolag berörs ungefär en miljon anställda av avtalsförhandlingarna.

Den kommunala avtalsrörelsen nystartade i början av september och ett förslag som har förts fram är att anställda inom vård och omsorg ska belönas med ett engångsbelopp som tack för goda insatser under coronakrisen.

I avtalsrörelsen har Kommunal krävt högre löneökningar än andra. Industrifackens krav är 3 procents påslag men Kommunal kräver en halv procent mer till sina yrkesutbildade medlemmar, bland annat undersköterskor.

Motståndet mot att en så stor grupp ska få mer är kompakt från fack och arbetsgivare inom industrin. 

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har i stället föreslagit att anställda inom vården ska kunna få ett engångsbelopp.

– Det här blir inte löneökningar utan en belöning eller ett tack för hjälpen i form av ett engångsbelopp, säger förhandlingschef Tomas Undin till Sveriges Radio.

– Vi kommer att ta med det i diskussionerna så klart, säger Joakim Larsson, som är ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners förhandlingsdelegation till Sveriges Radio.

Enligt Joakim Larsson skulle ett engångsbelopp eller en bonus vara annorlunda för offentlig sektor.

– Ganska ovanligt men det dyker ju upp pålagor ibland, både från statligt håll och även lokalt, säger han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev