lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Brandmän protesterar mot scheman efter nya kraven

Publicerad: 5 april 2023, 11:28

Nya krav på dygnsvila slår mot brandmän.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Cirka 1 300 av landets brandmän har skrivit på ett upprop mot de nya reglerna för dygnsvila. Många kan komma att säga upp sig, rapporterar Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

SKRKollektivavtal

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Från den 1 oktober blir det i praktiken omöjligt för regioner och kommuner att i kollektivavtal göra undantag från regeln om elva timmars dygnsvila. Det blir också stopp för alltför långa arbetspass. Bakgrunden är att EU-kommissionen uppmärksammat de svenska avstegen från grundregeln.

Nu rapporterar DN om stor upprördhet bland landets brandmän eftersom deras scheman kommer att ändras rejält. Anställda inom räddningstjänsten har ofta inrättat sina liv efter att de kan jobba exempelvis 24-timmarspass och därefter få en lång sammanhängande ledighet.

– Många kommer att sluta på dagen om det här går igenom, säger en brandman till DN.

Cirka 1 300 brandmän och brandbefäl har hittills skrivit under ett upprop där de vädjar till fackförbunden och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, om att undanta räddningstjänsten från EU:s krav.

Jeanette Hedberg, förhandlingschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR, framhåller att det inte är möjligt.

– Jag har all respekt för att det är svårt. Men i grund och botten handlar det om att vi måste leva upp till EU-direktivets minimikrav och ytterst är syftet att värna arbetsmiljön. Det finns mycket forskning på området och man kan konstatera att när arbetstiden komprimeras och du jobbar ett fåtal väldigt långa pass så är det inte bra för hälsan, säger hon till DN.

LÄS MER: Scheman måste göras om efter skärpta krav: ”Det kan bli tufft”

LÄS MER: Chef om skärpt krav på dygnsvila: ”Risk för besvikna medarbetare”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev