söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Baudin: ”Jag kommer vara mycket tuffare”

Om jag blir vald till Kommunals ordförande kommer jag att göra allt för att förbundet ska växa och bli starkare. Jag kommer att sätta medlemmarnas arbetsmiljö, löner och arbetsförhållanden i centrum - och vara mycket tuffare mot politikerna. Jag ska också itu med den dåliga kultur som satt sig i väggarna på vissa håll i förbundet, skriver Tobias Baudin inför Kommunals kongress.

Publicerad: 31 maj 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är vår förbaskade skyldighet att se till så att villkoren blir bättre, skriver Tobias Baudin som kandiderar till Kommunals ordförande. Foto: Claudio Bresciani, TT


Ämnen i artikeln:

FackföreningarKommunalArbetsgivareLönebildningLönerVälfärdUndersköterskor

Arbetet med att städa ur det gamla har bara börjat och vi har en lång väg att vandra. Kommunal står inför tuffa utmaningar. Det senaste halvåret har satt djupa spår i organisationen. De som förlorat mest på den senaste tidens turbulens är Kommunals medlemmar och förtroendevalda. Många fackligt aktiva ute på arbetsplatserna har tvingats ägna sin tid åt att förklara skandalerna, samtidigt som viktiga fackliga frågor fått stå åt sidan.

Jag förstår fullt ut den frustration som många känner när samtalen handlat om representation i stället för avtalsfrågor. Kommunals medlemmar har med all rätt ifrågasatt sitt medlemskap i förbundet. Det är inte hållbart i längden om vi ska fortsätta vara Nordens största och starkaste fackförbund. Som medlem måste man alltid känna att man har en stark organisation i ryggen när man tar diskussionen med sin arbetsgivare.

Kommunals medlemmar är grundbulten i det svenska välfärdssamhället. Det är kommunalare som varje dag tar hand om våra barn, vårdar våra sjuka och ger oss en trygg ålderdom. Det är de, oftast lågavlönade kvinnor, som bär samhället på sina axlar.

Hur belönas de för sina insatser? Mindre resurser som leder till stress och press, tuffa villkor med deltidstjänster och uppdelade jobbpass som gör det näst intill omöjligt att leva ett normalt liv utanför arbetstid. Många blir dessutom sjukskrivna. Det måste bli ett slut på det!

Om jag blir vald till Kommunals ordförande kommer jag att göra allt för att förbundet ska växa och bli starkare. Tre saker är särskilt viktiga:

1. Sätta medlemmarnas arbetsmiljö, löner och arbetsförhållanden i centrum. Det är vår förbaskade skyldighet att se till så att villkoren blir bättre. Vi måste stärka vår organisation genom att bland annat lyfta arbetsplatsombuden. Jag ska också ta itu med den dåliga kultur som verkar ha satt sig i väggarna på vissa håll i förbundet.

2. Vara mycket tuffare mot politikerna. Samhället måste på allvar börja satsa på välfärden igen. Välfärden ska inte bara bibehållas, den ska bli bättre och gälla alla på lika villkor. Bemanningen måste öka och 100 000-tals behöver anställas. För att lyckas krävs att alla former av gräddfiler försvinner och att pengar inte rinner iväg till välfärdskapitalisternas skatteparadis.

3. Stärka opinionsbildningen. Kommunal är nordens största fackförbund och det ska också märkas i debatten. Vi ska på allvar sätta agendan och påverka samhällsutvecklingen så att det gynnar Kommunals medlemmar.

Jag är redo att tillsammans med Kommunals medlemmar och förtroendevalda ta striden mot arbetsgivare, politiker, välfärdskapitalister och andra när det handlar om medlemmarnas bästa. För det som är bra för Kommunals medlemmar är också bra för Sverige. En bra och fungerande välfärd är en förutsättning för både tillväxt och utveckling.

Jag är helt övertygad om att de stora striderna är framför oss och att ett bättre samhälle är möjligt. Det handlar i dag, precis som förut, om jämlikhet och rättvisa. Vi måste få fler att se och förstå att utan Kommunals medlemmar stannar Sverige.

Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, kandidat till ordförande för Kommunal

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev