Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Löner & avtal

Avskriver ärende om misstänkt kommunal korruption

Publicerad: 3 november 2020, 08:15

Konkurrensverket konstaterar att de inte har tagit ställning till om agerandet är tillåtet men däremot att ärendet inte är värt att prioritera för dem.

Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Konkurrensverket lägger ned ärendet om de två misstänkta cheferna i Åre, men polisutredningen fortsätter.


Erik Pettersson


Åre kommun polisanmälde i september två av sina chefer sedan en avdelningschef godkänt att en enhetschef köpt konsulttjänster av en familjemedlem utan hänsyn till LOU.

Enhetschefen sitter dessutom i styrelsen för familjemedlemmens bolag.

I samband med det tipsades Konkurrensverket om de misstänkta oegentligheterna.

Nu har Konkurrensverket utrett inköpet av dessa tjänster och kommit fram till att ärendet skrivs av.

”Det finns inte längre någon grund i vår prioriteringspolicy att fortsätta vår utredning om era inköp av konsulttjänster. Därför skriver vi av ärendet”, skriver biträdande enhetschef Mattias Berger på Konkurrensverket i sitt beslut.

Verket kommer inte att rikta några åtgärder mot någon av de inblandade parterna.

”Beslutet innebär inte att vi har tagit ställning till om ert agerande är tillåtet enligt upphandlingslagstiftningen”, fortsätter Mattias Berger.

Varför utredningen avslutats utan att man slagit fast om fel begåtts eller inte motiveras med att inget som kommit fram i utredningen gör ärendet värt att prioritera för Konkurrensverket.

Utredningen som pågår hos polisen fortsätter. I väntan på vad polis och åklagare kommer fram till arbetsbefriades båda cheferna.

Den så kallade enhetschefen valde att avsluta sin anställning medan avdelningschefen är tillbaka i tjänst med ”100 procentigt förtroende” från sina chefer.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev