Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Vi vill hjälpa de små kommunerna"

Publicerad: 8 november 2019, 09:13

Ett SKL i mindre format. Så beskriver nya verksamhetsledaren Charlotta Haskovec nätverket SmåKom.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKommuner

Det är en liten men växande klubb, just nu 69 medlemmar. Medlemmarna, från Jokkmokk i norr till Torsås i sydöst, är inga bjässar de heller.

– Vi har dragit en gräns runt 11 000 invånare. Allra minst är Bjurholm i Västerbotten, de har knappt 2 500, säger Charlotta Haskovec.

Desto större och bredare är verksamhetsfältet. Från regionalpolitik, skatteutjämning och offentlig service i glesbygd till it-utbyggnad, miljö- och bostadsfrågor – inklusive de rykande heta strandskyddsbestämmelserna. SmåKom, de små komunernas samverkan, har hävdat medlemmarnas intressen inför myndigheter, regering och riksdag ända sedan 1989.

Är ni en lobbyorganisation?
– Det kan man väl säga. Ett SKL i mindre format. Vi har ett kontinuerligt informationsutbyte med dem och ser oss som ett bra komplement.

Så vad gör ni, rent konkret?
– Vi vill hjälpa de små kommunerna med sådant som de har svårt att klara själva eller inte tycker sig ha tid med. Vi skriver svar på remisser, träffar olika statliga utredningar, håller kontakt med riksdagspartierna, ger ut månatliga nyhetsbrev och så har vi två större konferenser om året.

I slutet av november stundar höstmötet, då bostadsfrågor, arbetsmarknadspolitik, ekonomi och landsbygdsutveckling står på schemat. Föreningen jobbar med olika prioriterade ämnen inför varje år. Vissa av dem, som strandskyddet, har hängt med sedan starten och flera andra är också ungefär desamma, säger Charlotta Haskovec:

– Höga byggkostnader, svårigheter med finansiering och krav på nedskrivningar. Infrastruktur – bredband i synnerhet men även järnvägar, vägar, underhåll och kollektivtrafik. Och vatten och avlopp! Man kan vara en stor kommun till ytan, med jättestora avstånd. Men har man två-, tre-, fyratusen invånare finns där ingen stor ekonomi och då blir det lurigt. Hur ska man prioritera sina investeringar?

Vad blir svårast i din nya roll?
– Omvärldsbevakningen. Att sålla bland all information – var hittar jag det som är relevant för våra medlemskommuner? Som enda anställd har jag god stöttning av styrelsen, som är partipolitiskt oberoende och består av folk från hela Sverige. Men det är bara jag som jobbar praktiskt, hemifrån lilla Forsvik vid Göta kanal.

En hel del resor kan det dock bli framöver. Den första, till Dalsland, ligger redan i pipeline och till våren planerar hon att besöka Jämtland.

– Det ska bli jättespännande. Jag tror att det är först när man är på plats ute i kommunerna som man kan förstå våra olika förutsättningar.

Mitt cv. Charlotta Haskovec

Nytt jobb: Verksamhetsledare SmåKom.
Ålder: 49 år.
Yrkesbakgrund: Sju år på metallindustrigolvet i Jönköping. Utbildad fritidspedagog,  jobbat i skolor, på fritids och som internatföreståndare. Drivit egen butik i 20 år, tidigare även bed & breakfast. Varit engagerad i Forsviks friskolas styrelse, har jobbat inom Hela Sverige ska leva och är ledamot i Karlsborgs kommuns turistbolag.
Drivkraft: ”Att påverka. På senare år har den drivkraften blivit väldigt stark.”
Intressen: ”Jag är en sådan där tråkig typ som gillar att vara i naturen, försöker motionera regelbundet och slappnar av med en bok.”
Dold talang: ”Gott sifferminne! Jag brukar komma ihåg gamla bilnummer, till exempel. Om man nu ska kalla det talang, det är nästan mer en ovana.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKommuner

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev