onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Vi måste få ut mer av varje krona"

Publicerad: 6 september 2019, 07:05

Anna-Stina Nordmark Nilsson, nytillträdd direktör för Region Norrbotten. Till vänster regionhuset i Luleå. Foto: Maria Rosenlöf och Region Västerbotten

När Anna-Stina Nordmark Nilsson nu kavlar upp som regiondirektör i Norrbotten är det med tuffa sparkrav och mycket hjärta.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragChefskapLedareKarriärRegionalpolitik

– Vi måste hitta nya modeller att jobba efter där vi får ut mer av varje krona, säger hon, som tillträdde tjänsten den 1 augusti.

Uppdraget hon har framför sig ställer höga krav. Regionen måste, fram till 2022, spara drygt 700 miljoner kronor för att få balans i ekonomin. Men Anna-Stina Nordmark Nilsson är långt ifrån novis inför den här typen av utmaningar.

De senaste 30 åren har hon jobbat med just omställningar, både i privat och offentlig sektor. I början av 2000-talet bidrog hon som landstingsdirektör i Norrbotten till att landstinget kom på fötter när ekonomin var i botten och kommunakuten knackade på dörren. Erfarenheten har präglat hennes ledarskap, och i dag beskriver hon sig som en tydlig och faktabaserad chef som inte räds att fatta beslut.

– Jag kommer ofta in då det finns ett specifikt uppdrag att ställa om. Det kräver en viss typ av ledarskap. Inledningsvis handlar det mycket om att hitta medarbetare som vill vara med och stötta, säger hon.

Även om hon är en erfaren omställningsledare är den nya tjänsten speciell. Här i Norrbotten har hon sin uppväxt, familj, släkt och vänner.

– Det blir mer hjärta, så är det. Tjänsten innebär även att jag får en mer publik roll jämfört med när jag har jobbat i exempelvis Stockholm. Det här är mitt hemlän, jag kan byarna och känner många människor. Men det underlättar också.

Anna-Stina Nordmark Nilsson hoppas kunna bidra till en utveckling som ger Norrbotten en stabil ekonomisk situation där man känner sig trygg beträffade hälsa och sjukvård, oavsett var man bor.

– Även här koncentreras befolkningen allt mer till städerna, där Luleå är loket. Men regionen ska kunna leverera välfärd till hela länet och stötta de människor som vill bo kvar i byar och mindre samhällen.

Malin Letser

Mitt cv. Anna-Stina Nordmark Nilsson

Ålder: 63 år.
Nytt jobb: Regiondirektör i Region Norrbotten.
Yrkesbakgrund: Har bland annat varit vd för Företagarna i Sverige, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting, vd för Piteå-Tidningen, vägdirektör i Norra Regionen, Landstingsdirektör i Norrbotten, auktoriserad revisor och vd för Lulebo AB. Styrelseuppdrag i noterade och icke noterade bolag, universitet, stiftelser och organisationer. Varit styrelseordförande i dåvarande Huddinge universitetssjukhus och Södersjukhuset.
Drivkrafter: ”Att nå resultat!”
Intressen: ”Det varierar, nu har vi precis färdigställt ett hus i Arjeplogsfjällen, så där är mitt fokus just nu. Det är fantastiskt!” 
Dold talang: ”Jag är väldigt bra på att ligga på en soffa och bara koppla av.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev