Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Vi kommer att hitta smarta transportlösningar"

Publicerad: 15 november 2019, 08:49

En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet är målet. ”Jag tror att det är möjligt. Men det finns inte en enda lösning som fungerar överallt”, säger Trafikanalys generaldirektör Mattias Viklund.

Foto: Privat och Colourbox

Går det att skapa hållbara och samhällsekonomiskt effektiva transportlösningar i ett avlångt och glesbefolkat land som Sverige? Frågan ligger på Mattias Viklunds bord, ny generaldirektör för Trafikanalys.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragTransporter

Han kommer senast från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och har tidigare jobbat på Post- och telestyrelsen (PTS). Med andra ord har han lång erfarenhet av infrastrukturfrågor i olika former, något som kommer väl till pass i hans nya roll.

– Det finns många beröringspunkter mellan den här tjänsten och mina tidigare arbeten, vilket gör att det här både känns hemtamt och utmanande, säger han.

Uppdraget han nu har framför sig på Trafikanalys är att, tillsammans med myndighetens 35 medarbetare, ta fram kunskapsunderlag och vara med i utvecklingen av nya transportsystem.

– Ett stort uppdrag för en liten myndighet. Å andra sidan har vi goda möjligheter att påverka politiska beslut med de analyser vi tar fram. Den vetskapen adderar mycket till arbetet, säger han.

Som generaldirektör hoppas Mattias Viklund kunna bidra till att Sverige närmar sig det transportpolitiska målet: en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet. Men är det ens realistiskt?

Själv bor han söder om Stockholms innerstad och har goda möjligheter att förflytta sig på ett hållbart sätt.

Fast så ser ju situationen inte alltid ut på andra håll i landet? 
– Jag tror ändå att det är möjligt. Men det finns inte en enda lösning som fungerar överallt. Vi behöver hitta flera olika metoder. Här ser jag att Trafikanalys har ett viktigt uppdrag att ge kunskapsunderlag till politiker så att de väljer rätt åtgärder. Jag tror också på att öka samverkan mellan privata och offentliga aktörer.

Han tillägger att han även har stor tilltro till den snabba teknikutvecklingen:

– Se bara på hur elscootrarna tog över stadsbilden på mindre än ett år. Vi kommer att få se många sådana snabba förändringar i framtiden. Transporter är ju en av de största utsläppsbovarna i världen, så vi måste och kommer att hitta smarta lösningar.

Malin Letser

Mitt cv. Mattias Viklund

Nytt jobb: Generaldirektör för Trafikanalys.
Ålder:  47 år.
Yrkesbakgrund: Analytiker, strateg och enhetschef på Post- och telestyrelsen (PTS). Förvaltningschef på Södertörns högskola. Huvudsekreterare i en offentlig utredning inom näringsdepartementet. Avdelningschef och ställföreträdande generaldirektör på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).
Drivkrafter: ”Jag är en väldigt nyfiken person som är i behov av ständig utveckling.”
Intressen: ”Förutom familj, vänner, idrott och kultur tycker jag om att arbeta i trädgården och att släktforska.”
Dold talang: ”Är ganska bra på att imitera andra.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev