torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Västerås ska covidtesta personal tre gånger i veckan

Publicerad: 26 november 2021, 09:02

Västerås hoppas att utökade testningar av äldrevårdens personal ska få fler anställda att vaccinera sig mot covid-19. Foto: Adam Ihse/TT

Smittspridningen i Västerås är så hög att kommunen har bestämt att all personal i äldreomsorgen ska covidtestas tre gånger i veckan. Den som nekar får inte jobba. Äldrenämnden öppnar för ytterligare åtgärder om inte fler anställda vaccinerar sig.

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenChefskapLedareCovid-19VaccinationerArbetsgivare

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Västmanland har sedan fyra veckor tillbaka den högsta smittspridningen i landet, enligt regionens smittskyddsläkare. Häromdagen beslutade Västerås äldrenämnd därför att samtliga medarbetare i äldreomsorgen tre gånger i veckan ska testas för covid-19. 

Syftet är att fler anställda ska vaccinera sig. Den som nekar till testet får inte påbörja sitt arbetspass.

– Jag vet inte hur många det är som inte har vaccinerat sig. Men siffran är högre i den här personalgruppen än genomsnittet för Västmanland i stort, säger äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L).

LÄS MER: Experter: Så här säger lagen om vaccinering

Den utökade testningen inleds på måndag. De första två veckorna ska samtliga inom äldreomsorgen provtas, därefter endast ovaccinerade och de som inte vill svara på om de har vaccinerat sig.

Kommunen har i samråd med regionens smittskydd kommit fram till att de inte kan omplacera ovaccinerad personal eller kräva att anställda tar sprutan, säger Bengt-Åke Nilsson.

– Vi har övervägt anställningsstopp för ovaccinerade som inte har för avsikt att vaccinera sig. Men vi har gjort en juridisk bedömning att det kan uppfattas som en form av olaga diskriminering. Samtidigt finns det en etisk aspekt. Den här gången handlar det om ovaccinerade, men vad handlar det om nästa gång? Kan man fråga om någon är gravid och neka anställning på grund av det?

LÄS MER: Checklista ska hjälpa Region Stockholms chefer att flytta ovaccinerade

Ger inte försöket med testning tre gånger i veckan resultat kan personal komma att omplaceras, men den åtgärden bedöms inte som befogad just nu, enligt Bengt-Åke Nilsson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev