Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Vårdens system har nått bäst före-datum"

Publicerad: 13 februari 2020, 09:19

Region Stockholms nya digitala lösning för att stödja vården måste bli patientsäker, framhåller Susanne Bergenbrant Glas.

Foto: Per Grundberg och Mostphotos

Vårdens åldrande it-system klarar inte av dagens krav, konstaterar Tiohundras chefläkare Susanne Bergenbrant Glas. Nu ska hon vara med och leda Region Stockholms jättesatsning på Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM), med fokus på patientsäkerhet.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Det låter som en tulipanaros. Via säkra inloggningar och avancerad kryptering ska FVM:s nya journalsystem skydda patienternas integritet – samtidigt som möjligheterna att dela information om samma patienter mellan olika vårdgivare ska öka. Läkemedelslistor och remisser ska enklare kunna granskas av behörig personal – men mer effektivt spärras för alla andra.

– Det vi vill är att patienterna ska få möjlighet att styra själva. Att de ska kunna godkänna vilka som får se delar av systemet. Kommer jag till exempel från en vårdcentral och är remitterad till en specialistläkare vore det ju idiotiskt om jag inte tillät den läkaren att titta i min journal, då kan läkaren inte hjälpa mig, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Informationssäkerheten har varit svår att bygga in i de otidsenliga system som vården nu brottas med, fortsätter hon. Aktuella standarder måste följas, men systemen från 1990-talet klarar helt enkelt inte av det.

– Du vill inte använda en laptop eller en mobil från 1990-talet, eller hur? Tänk bara hur mobiltelefonerna såg ut då, de där bärbara klumparna … Men inom vården använder vi fortfarande så pass gamla system, och de har nått bäst före-datum.

Som chefläkare för FVM är hennes uppdrag att se helheten, förklarar hon. Att se till att den nya digitala lösningen för att stödja vården i regionen blir patientsäker, ”så att vi inte skapar glapp eller diken som vi inte har i dag”.

Den förra upphandlingen avbröts före jul – hur ser tidsplanen ut nu?
– Förhoppningsvis går en ny upphandling ut under våren. Om vi får ett anbud som regionen accepterar så gäller det att det inte överklagas. Slipper vi det räknar vi med att börja konfigurera systemet i höst för att sedan påbörja utrullningen 2022, kanske.

Vad exakt är det som ska upphandlas?
– Alltihop – både tekniska förutsättningar och mjukvara. Vi utvecklar inget från scratch utan köper ett system som fungerar i dag. Sedan måste det anpassas och fyllas med den typ av moduler som passar Region Stockholm. Det är inte bara att stoppa in kontakten!

Minskad dubbeldokumentation för vårdpersonalen är ett mål, liksom ett tillförlitligt informationsutbyte mellan alla som deltar i vården av en patient. Susanne Bergenbrant Glas framhåller även patienternas möjlighet till enklare och säkrare dialog med vården som en stor fördel.

Du har tidigare arbetat med utvecklingen av regionens nuvarande journalsystem TakeCare, som ju kraschat några gånger genom åren. Vilka är de viktigaste lärdomarna man kan dra därifrån?
– Det är inget fel på TakeCare. Krascherna har inte berott på någon bugg eller på användarna, utan har efter vad jag förstått handlat om uppskalning och teknisk infrastruktur i underliggande lager, kapacitet i nätverk och sådant.

Vad lockade dig att söka FVM-uppdraget?
– Jag har inte sökt det utan blivit handplockad. Jag är utlånad från Tiohundra på 40 procent.

Att ge sig in i ett så här pass komplicerat arbete, som redan kritiserats från flera håll, kräver väl en del råg i ryggen. Är du modig som person?
– Jag brukar jämföra mig med en sådan där vippande docka med blytyngd i botten. Och så lite teflon på det – om jag trycks ned reser jag mig alltid igen. Dessutom har jag ju jobbat med vård hela mitt liv, jag gick raka spåret från gymnasiet till KI och jag känner regionen. Så i de här frågorna är jag nog modig.

Det känns inte som ett kamikaze-uppdrag?
– Nej tvärtom. Jag vill nå resultat.

Vad ser du mest fram emot?
– Dag ett då den första vårdgivaren sätter i gång systemet kommer att vara fantastisk! Dag ett för den sista som gör det blir också fantastisk! Innan dess kommer jag inte att gå i pension.

Mitt cv. Susanne Bergenbrant Glas

Nytt jobb: Chefläkare Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM), Region Stockholm
Ålder: 60 år.
Yrkesbakgrund: Läkare, internmedicinare med intresse för patientsäkerhetsfrågor och digitala informationssystem i vården. Chefläkare i Tiohundra och Norrtälje sjukhus.
Drivkraft: ”Det är ju patienterna!”
Gör helst på fritiden: ”Läser böcker. Och så är jag ordförande i Kvinnliga läkares förening, som jobb för kvinnors rätt till hälsa och kvinnliga läkares rätt till ett jämställt arbetsliv.”
Dold talang: ”Ganska bra på att gissa priserna på Antikrundan."

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev