torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Vallentuna ska våga ta nya grepp”

Publicerad: 12 mars 2021, 07:22

Vallentunas nya kommundirektör Annika Hellberg klarar sig utan inkörningsperiod. Foto: Jörgen Hellberg

Efter 25 år på ett pärlband av olika poster i Vallentuna kliver Annika Hellberg upp på toppositionen som kommundirektör – med en ny styrmodell och en ny kommunal vision i verktygslådan.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragChefskapLedareKarriär

Nio år som ekonomichef, sex år som ordförande för Kommunalekonomernas förening (KEF) och flera chefsuppdrag dessförinnan är vad Annika Hellberg bär med sig när hon den 26 mars börjar sitt nya uppdrag. Vid det här laget har hon hyfsad koll på vad som utgör en bra ledare.
– Jag tänker att det handlar om engagemang, delaktighet men samtidigt också höga resultat. För att kunna skapa det senare måste du bygga på de två förstnämnda.

Vallentuna har nyligen genomgått ett stort förändringsarbete. En ny styrningsmodell, nya värderingar och en ny vision har plockats fram.
– Vi hade en bred dialog med invånare, företag, föreningar och medarbetare för att få fram vilken kommun vi vill forma. ”Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer”, var vad vår vision landade i och genom den kan vi jobba för att få till den bästa verksamheten. Vi ska inte vänta in att andra regioner eller kommuner testar något innan vi gör det. Vi ska våga ta nya grepp.
I och med att hon varit delaktig i hela förändringsarbetet är det inte tal om någon lång inkörningsperiod på kommundirektörsposten, utan det blir till att jobba vidare med samma processer.

Vilka är kommunens främsta utmaningar?
– Att fortsätta effektivisera verksamheten för att kunna erbjuda god service. Jag vill också jobba för en bättre infrastruktur, bland annat genom en utbyggnad av Roslagsbanan. Det kan bli tufft eftersom staten lagt fram ett förslag kring Arlanda som begränsar de möjligheterna.

Du är ordförande i KEF också, vad har du åstadkommit under dina år där som du kan ta med dig?
– Vi har arbetat mycket med kompetensutveckling för att stärka medlemmarna i deras yrkesroller och dessutom infört ett program för att bli certifierad kommunalekonom. Genom kurserna, och nätverkandet under dem, så lär man sig underbart mycket av varandra!

Har du något konkret exempel?
– Vi har tittat på hur motsvarigheten till vår förening i USA och Kanada använder transparens för att stärka medborgarnas kunskap om offentlig verksamhet. De jobbar med att dela med sig av ”best practice”, och det har vi även gjort i Vallentuna. Till exempel när vi tittat på vilka som är bäst inom service och bemötande – vilket ledde till utformningen av vårt kontaktcenter.

Hur är det att som Vallentunabo få ta dig an rollen som kommundirektör?
– Jag tycker att Vallentuna är den bästa platsen att både jobba, bo och växa upp på. Vi har ett bra läge, centralt i regionen. Fina natur- och kulturområden och en rik historia. Min bild är att kommunen är fantastisk! Och jag vill bidra till dess fortsatta utveckling.

Jan Ahmadi

Mitt cv. Annika Hellberg

Nytt jobb: Kommundirektör i Vallentuna.
Ålder: 52 år.
Ville bli som barn: ”Lärare eller arkitekt.”
Drivkraft: ”Att bidra till att skapa den bästa verksamheten till lägst kostnad för skattebetalarna.”
Gör helst på fritiden: ”Umgås med familj och vänner och är ute i naturen.”
Dold talang: ”Jag har nog ingen dold talang. Men jag har nära till skratt, får jag ofta höra. Och att mitt skratt hörs ända ut till korridorerna på jobbet.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev