tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Våga titta på varför Färgelanda körde i diket”

Publicerad: 18 september 2020, 07:35

Färgelandas nya kommunchef Katrin Siverby överväger att inrätta en visselblåsarfunktion i kommunen för att uppmärksamma eventuella missförhållanden framöver.

Foto: Anders Holgersson och Vänersborgs kommun

”Jag gillar ordning och reda. När jag kan knö in något i en fyrkant, rita pilar emellan och visa på processer – då känner jag mig överlycklig”, säger Färgelandas nya kommunchef Katrin Siverby. Och ordning och reda kan vara precis vad Färgelanda behöver.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKarriärNäringslivsklimat

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Förra kommunchefen, liksom flera företrädare, tvingades bort. Av politiker som i sin tur hotats med vite av Arbetsmiljöverket för trakasserier av sina egna tjänstemän, bland annat genom att föra en ”svart bok” över individer man velat bli av med. Grava missförhållanden som de senaste åren gått som följetong i lokalpressen.

Katrin Siverby tror sig dock kunna vända situationen, inte minst genom Färgelandas nyklubbade handlingsplan.

– Vi måste få till en effektiv styrning och ledning. Vi behöver göra en kulturresa vad gäller teamutveckling och förhållningssätt, vi behöver titta på varumärkesplattformen och självklart få upp arbetsmiljöfrågorna på bordet. Det finns också önskemål om någon typ av funktion för att uppmärksamma missförhållanden framöver. Det kommer ju en lag på visselblåsarområdet i juli 2022 – men vi har inte för avsikt att vänta till 2022.

Vilken krishanteringsmetod tror du mest på: öppna spjäll och dra ut trollen i ljuset eller ett mer kungligt bladvändande?
– Jag tänker mycket dialog. På alla plan. När sådana här saker händer är min erfarenhet att det finns massor av orsaker, och då behöver man göra alla delaktiga. Om vi inte kommunicerar med varandra i de här frågorna kommer vi aldrig att nå framgång.

Men du vill inte lägga locket på?
– Nej nej, gud. Här gäller det att våga titta på vad som gått snett. För det är när man analyserar vad som gjorde att vi körde i diket som man vet hur man inte kör i diket på samma ställe nästa gång.

Du har tidigare arbetat som chef inom Kriminalvården – dina nyttigaste lärdomar kring ledarskap därifrån?
– På ett sätt var det min absolut mest lärorika tid. Jag lärde mig så mycket om livet, och inte minst kände jag en otrolig tacksamhet gentemot mina föräldrar för att jag fått den kärleksfulla uppväxt jag haft. När man ser vad som händer med människor som inte får den verktygslådan med sig … Att jobba ute på anstalterna och häktena är supertufft därför att du möter människor som är väldigt trasiga. Det gäller att stärka och stötta personalen, de är det viktigaste verktyget du har i motiveringsarbetet gentemot de intagna.

Utöver arbetsmiljön, vilka andra frågor brottas Färgelanda med just nu?
– Vi har en ekonomisk situation som lämnar en del att önska, kan man säga. Sedan handlar det egentligen om de här sakerna som ingår i handlingsplanen: att få till en process där politiska mål uppfylls och verkställs på ett effektivt sätt. Och det i en organisation där alla trivs och mår bra och har det gott och tycker det är roligt att gå till jobbet!

MItt cv. Katrin Siverby

Nytt jobb: Kommundirektör i Färgelanda.
Ålder: 54 år.
Yrkesbakgrund: Jurist, studier i statsvetenskap, engelska och ledarskap. Informatör inom kriminalvården, häkteschef i Uddevalla, kanslichef och kommunjurist Vara kommun. Kanslichef, bitrödande kommundirektör och närmast t f kommundirektör i Vänersborg.
Ville bli som barn: ”Jättemånga saker! Teolog, ingenjör, lärare … Jag antogs till teologistudier i Uppsala men flyttade till Kanada och jobbade som nanny i stället.”
Drivkraft: ”Jag har en ledstjärna i mitt arbete, hämtad från förarbetena till förvaltningslagen: ’Det vi gör ska präglas av ett tydligt medborgarperspektiv med högt ställda krav på god service och vara så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts.’ Så himla bra! Och användbart var du än jobbar.”
Gör helst på fritiden: ”Lagar och äter god mat.”
Dold talang: ”Jag spelade fiol när jag växte upp och är en gammal amatörorkestermusiker. Har haft förmånen att få spela både ute i Europa och på Konserthuset i Stockholm.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev