lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Utbildningen blev en aha-upplevelse”

Publicerad: 22 november 2019, 09:21

”Jag försöker tänka på att återkoppla och att be personen att återberätta det jag har sagt”, säger språkombudet Pia Bergvall, här i återvinningsbutiken i Åstorp.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Åstorps kommun satsar på språkombud inom sin arbetsmarknadsenhet. Sannolikt är de först ut i landet. – Jag har blivit bättre på att stanna upp och lyssna, säger Pia Bergvall.

Ämnen i artikeln:

KarriärKommuner

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Pia Bergvall är handledare på Återvinningen, en återvinningsbutik i kommunal regi i Åstorp. Här arbetstränar och praktiserar personer med svenska som andraspråk liksom personer med fysiska, psykiska och intellektuella funktionsvariationer.

Pia Bergvall coachar deltagarna vidare ut arbetslivet.

–  Många av dem jag handleder i butiken har inte så mycket att stå på eftersom de inte kan särskilt många svenska ord, säger hon.

Att arbeta med språk och förståelse har alltid varit viktigt för handledarna i återvinningsbutiken. Men utbildningen till språkombud fick Pia Bergvall att tänka till lite extra.

– Det var lite av en aha-upplevelse, faktiskt, att inse vikten av att använda enkla ord och vara tydlig.

Undvik till exempel ordspråk och talesätt som ”att hålla flera bollar i luften”.

– Man ska absolut inte använda ordspråk. Det förstår sällan den som har ett annat modersmål, och samma sak kan gälla den som har en intellektuell funktionsvariation.

Pia Bergvall tycker själv att hon har ändrat sitt sätt att agera.

– Jag har blivit noggrannare med att säkra att den person jag pratar med verkligen har förstått och att be den återberätta.

Språkombudssatsningen på arbetsmarknadsenheten i Åstorp är ovanlig på två sätt. Dels är det framför allt äldreomsorgen som hittills har använt sig av språkombud. Dels brukar enstaka språkombud utbildas på en arbetsplats för att stötta kollegor som inte talar så bra svenska. I Åstorp har samtliga 20 chefer och handledare gått utbildningen för att bli bättre på att kommunicera med dem som arbetstränar och praktiserar.

Camilla Fahlström är chef för avdelningen arbete och tillväxt på Åstorps kommun. Hon kommenterar:

– På arbetsmarknadsenheten har vi under årens lopp blivit duktiga på att jobba med funktionsvariationer. Men det ställs större och större krav på att vi också ska kunna hantera språkvariationer, eftersom många av dem som står utanför arbetsmarknaden har ett annat modersmål. Det handlar om att minska missförstånden och göra vardagen enklare för alla.

Har du själv gått kursen?
– Jajamän, och fått ett jättefint diplom. Nu hoppas vi att vi kan inspirera andra kommuner att hoppa på det här.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev