söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Uppdraget är tydligt: få fler i jobb”

Publicerad: 5 mars 2021, 09:36

”Generellt brottas Eskilstuna med låg utbildningsnivå, hög arbetslöshet och låg sysselsättningsgrad”, säger Anna Giotas Sandquist.

Foto: Eskilstuna kommun

Social hållbarhet kan uppfattas som ett flummigt begrepp, medger Eskilstunas nyblivna direktör på området, Anna Giotas Sandquist: ”Någon vedertagen definition finns inte. Men i grunden handlar det om människors möjlighet till ett gott liv.”

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragTrygghetJämställdhetFolkhälsoarbete

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Social hållbarhet har blivit den breda tratt där allt från ungdomskriminalitet till jämställdhetsproblematik verkar kunna tryckas ned. Några lättlösta frågor, eller någon rak väg mot klart mätbara mål, handlar det sällan om.
– Nej, men jag tror att jag har förståelse för hur mycket som faktiskt krävs för att åstadkomma förändring. Plus en verktygslåda kopplat till det, säger Anna Giotas Sandquist som arbetat länge i liknande uppdrag, främst i Botkyrka.

Vad menar du själv med social hållbarhet?
– Olika kommuner och organisationer använder det lite olika, men jag tror det är viktigt att slå fast: det här avser just vi med social hållbarhet. Eskilstuna har ringat in och målsatt ett antal politiskt prioriterade frågor på området: Trygghet – både ur socialt, kriminologiskt och ekonomiskt perspektiv. Integration och jämställdhet. Frågor som barn- och funktionsrätt, nationella minoriteter och folkhälsa ingår också.

Vilken är er absolut största utmaning?
– Trygghetsfrågan. Att jobba främjande och förebyggande. Vi har ett tydligt uppdrag att få fler i jobb som gör att man kan försörja sig själv och ha en frihet och trygghet i det. Generellt brottas Eskilstuna med låg utbildningsnivå, hög arbetslöshet och låg sysselsättningsgrad, vilket påverkar möjligheten att kunna forma sitt eget liv.
Kommunen har goda förutsättningar att göra den omställning som krävs, hävdar Anna Giotas Sandquist.
– Vi har vårt goda geografiska läge, och så Mälardalens högskola som snart ska bli universitet. De senaste åren har vi även lyckats locka hit flera större etableringar som bidrar med arbetstillfällen.

Vad lockade dig själv till Eskilstuna?
– Bland annat att kommunens interna kultur, som man länge har jobbat med på ett systematiskt sätt. Här finns en öppenhet, man är verkligen inriktad på hållbara möten med dem vi är till för. Och så det här med att ständigt vilja förbättra verksamheten! Många pratar om Eskilstunas samarbetsanda, men nu har jag fått den bekräftad på plats.

Fast du kommer inte att flytta dit?
– Nej, jag bor i Stockholm och jobbar på distans nu. Men det går ju jättefina tåg som bara tar en timme, och min ambition är att behålla den där timmen som ostörd arbetstid. Så jag ser det som en fördel att pendla.

Vad blir svårast med jobbet då?
– Att balansera alla de olika förväntningar som finns. Det är stora utmaningar vi har och vilket som är rätta sättet att klara dem är inte alltid självklart. Och som alltid när det handlar om utvecklings- och förändringsarbete: att få tid och utrymme att analysera var vi befinner oss, om vi behöver ändra kurs, ändra arbetssätt … Att inte bara sugas ned i alla möten och måsten.

Mitt cv. Anna Giotas Sandquist

Nytt jobb: Direktör för social hållbarhet i Eskilstuna kommun.
Ålder: 54 år.
Yrkesbakgrund: Tio år i olika roller, bland annat kvalitetschef, på kommunledningsförvaltningen i Botkyrka. Närmast senior konsult och verksamhetsrevisor på KPMG.
Ville bli som barn: ”Grävande journalist!”
Gör helst på fritiden: ”Har en bioklubb med några vänner, vi turas om att välja film och restaurang och man får aldrig klaga!”
Dold talang: ”Jag gillar verkligen att baka. Det är så rogivande när man har den här typen av jobb, att få gå i sina egna tankar och göra något med händerna.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev