tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Tycker du inte om dina anställda ska du inte vara chef”

Publicerad: 2 oktober 2020, 05:36

Inlandsbanan är en otrolig möjlighet för hela Sverige, anser Inlandstågs nya vd Maria Cederberg.

Foto: Inlandsbanan AB

Man får inte bättre chef än man förtjänar. Men samtidigt måste chefen gilla sina anställda som sin egen familj, säger Maria Cederberg, ny vd för Inlandståg AB.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKarriärInfrastrukturinvesteringar

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Den är en klassiker på tågentusiasternas bucket list, den 110 mil långa resan längs Inlandsbanan mellan Mora och Gällivare. En efterlängtad upprustning av spåren har dragits i långbänk, men i väntan på denna har Inlandståg köpt in fem begagnade motorvagnar, som just nu renoveras, och ett splitter nytt ellok.

Sommarens av coronaskäl inställda persontrafik blev dock ett tungt bakslag.

– Det är stora förluster. Vanligtvis har vi jättemycket utländska turister, många av dem 50 plus. Men även en hel del svenska 70-plussare har valt att inte åka i år, säger Maria Cederberg.

Inlandståg sorterar under moderbolaget Inlandsbanan AB, samägt av 19 kommuner. Ena dottern, Destination Inlandsbanan – som också fått ny vd i dagarna – säljer och paketerar resor medan den andra, Inlandståg, enligt Maria Cederberg ”är en järnvägsoperatör precis som vilken som helst”.

– Enda skillnaden är att vi har både person- och godstrafik. Dessutom har vi egen verkstad och egna fordon. Administrativa tjänster köper vi av ”mamma”, men alla sitter i samma hus, de gamla lokstallarna i Östersund. Fantastiska lokaler och kollegor! Det är roligt att gå till jobbet varje dag.

Sträckan Arvidsjaur–Jokkmokk tog mig över fem timmar en gång på grund av alla renar på spåret, så vi pratar inte höghastighetståg direkt. Har Inlandsbanan någon framtid på sikt?
– Inlandsbanan är en otrolig möjlighet för hela Sverige! Inlandståg har ju trafikeringsrätt på alla de stora banorna i landet och kan avlasta andra banor. Titta på sträckan Umeå–Sundsvall, där är tätt med tåg, eller titta på hela Norrland. Vi kanske kan flytta över malmtågen till Inlandsbanan och på så sätt frigöra kapacitet på andra banor.

– Dessutom har vi enormt intresserade resenärer. Detta är inte en tågresa för att ta sig någonstans; resan i sig är upplevelsen. Att det springer renar utanför fönstret är ju rätt charmigt. Andra tågoperatörer kan säga: Om ni tittar ut kanske ni kan få se ett djur. Men vi säger: Om ni tittar ut kanske ni kan få se en människa.

Hur viktig är banan för glesbygdens överlevnad?
– Finns det godstrafik, då kan industrier etablera sig och frakta sitt gods miljövänligt. Finns det persontrafik, då kan människor åka från och till orten. Så järnvägen är otroligt viktig.

Vad vill du åstadkomma i din nya tjänst?
– Just nu jobbar vi med att skapa daglig kollektivtrafik mellan Mora och Östersund. Jag vill också utveckla godstrafiken och bli en regional aktör på verkstad. Man behöver ju inte köra allt till Stockholmsområdet utan kan använda oss i den lilla delen av världen, Jämtland.

Du har varit chef i över 20 år. Ditt bästa ledarskapsknep?
– Egentligen finns inga knep. Men du måste tycka om dina anställda som du tycker om din familj. Tycker du inte om dem, då ska du inte vara chef.

– Jag är också allergisk mot det här att vi hela tiden ska jobba för att alla ska bli bättre på allt. Kan vi inte i arbetslivet tänka som i sporten? När det är match skickar du inte in en målvakt som forward, utan du tar den bästa målvakt du har till att stå i mål och den bästa forwarden får vara forward. Då kan alla känna att de är med och levererar.

– Å andra sidan får man inte bättre chef än man förtjänar. Medarbetarna måste tordas säga till sin chef: ”Det där blev inget bra.” Och chefen måste våga svara: ”Nej, det har du rätt i, hur skulle du vilja ha det?”

Vad blir svårast med jobbet?
– Att få till en balans mellan att växa som vi gör och få ihop affären, för när man växer drar man på sig kostnader. Det andra är att växa till lagom storlek så att vi fortfarande är det lilla snärtiga bolaget – snabba, flexibla. Vi måste behålla grundandan.

Mitt cv. Maria Cederberg

Nytt jobb: Vd Inlandståg AB.
Ålder: 52 år.
Yrkesbakgrund: Affärschef Tågkompaniet, Sverigechef SJ:s manuella säljkanaler, vd Destination Vemdalen. Närmast chef inom Inlandståg. 
Ville bli som barn: ”Veterinär eller präst – inte lokförare, haha!”
Drivkraft: ”När medarbetare och kollegor lyckas och växer som personer och när företaget utvecklas framåt, det drivs jag av.”
Gör helst på fritiden: ”Har ett fjällhus så jag åker mycket utförsåkning. Men tycker också om att ta en kopp te, titta in i elden och reflektera. För det hinner man inte i vardagen.”
Dold talang: ”Jag kan mjölka en ko för hand! Vilket är lustigt, för egentligen är jag rädd för kor.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev