Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Tvivlet driver nye stadsdirektören

Publicerad: 29 januari 2021, 08:00

Teambyggande och nätverkande är bästa grogrunden för innovativa lösningar, tror Said Niklund. Foto: Trollhättans stad

Han har två drivkrafter, säger Trollhättans nytillträdde stadsdirektör Said Niklund: ”Den ena är att lyckas och utvecklas. Den andra är tvivel.”


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

I september utnämndes du till Årets chef i fokus av fackförbundet Vision, strax därefter knep du tjänsten som stadsdirektör. 2020 verkar ha varit ett bra år för dig?
– Ja, det måste jag säga! Turbulent och märkligt, men för min egen del var det ett fantastiskt och hedrande år. Att först få en så fin utmärkelse och sedan förtroendet att leda Trollhättans stad … Hela kommunstyrelsen stod bakom beslutet, så det känns jätteroligt.

Själv kallar du ditt sätt att leda för ett ”positivt” ledarskap. Vari består det?
– Det handlar om att fokusera både på medarbetare och medborgare. Genom åren har jag lärt mig att lyssna in organisationen och få till en kommunikation, och min erfarenhet är att delaktighet gör personalen trygg och kreativ. På två år lyckades vi i min tidigare förvaltning vända ett stort negativt underskott till plus – en härlig resa som krävde nytänkande.

Du är ingen anhängare av stränga hierarkier?
– Nej, jag är övertygad om att vi måste jobba mer med teambyggande, nätverkande och coachande för att hitta innovativa lösningar. Och då blir den fysiska närvaron viktig. Så jag är synlig, träffar både chefer och medarbetare och tar rundor i korridoren. Som förvaltningschef har jag suttit bland handläggarna, mitt i smeten, och jag använder samma kopieringsrum och fikarum och känner vibrationerna i organisationen.

Men som stadsdirektör, tänker du fortsätta att sitta mitt i smeten?
– Nej det kan jag inte göra. Däremot intervjuade jag redan före mitt tillträde 35 ledande politiker, förvaltningschefer, kontorschefer och nyckelpersoner i kommunstyrelseförvaltningen för att få en bild av vad de har för förväntningar på mig. Och jag kommer att träffa förvaltningarnas ledningsgrupp och besöka 1–2 arbetsplatser i månaden, det är där jag får min energi.

Vilka frågor brottas Trollhättan med just nu?
– Vi har en tydlig vision: att vara en stolt, innovativ stad med plats för framtiden. Sedan har vi utmaningar precis som andra kommuner: hög arbetslöshet, problem med socialt utanförskap, segregationen och integrationen. Behörighet till gymnasiet är jätteviktigt – på vilket sätt kan vi stötta de här ungdomarna så att de kan ha en vettig sysselsättning eller komplettera sina betyg för att komma vidare? Vi måste också öka integrationen så att fler får jobb och kan försörja sig.
– Nu håller vi på att analysera alla de här delarna och ska ta fram en plan som sträcker sig några år framåt.

Vad blir svårast i din nya roll?
– Att få ihop helheten. Och framtiden! För de problem vi vet om i dag har vi strategier och planer, men i framtiden kommer det att dyka upp helt nya bekymmer som kräver andra lösningar.
– Min andra stora utmaning är att få bekräftelse av min uppdragsgivare på att jag gör ett bra jobb och levererar det de vill ha. Mina drivkrafter är två: den ena är att lyckas och utvecklas, den andra är tvivel. Om jag tvivlar på min förmåga, eller upplever att min omgivning tvivlar på min förmåga, då triggas jag i gång att vända den bristen till en styrka. Och då är jag också alltid öppen med mina svagheter. Jag har gott självförtroende, men jag är medveten om mina begränsningar.

Mitt cv. Said Niklund

Nytt jobb: Stadsdirektör i Trollhättan.
Ålder: 57 år.
Yrkesbakgrund: Kom som flykting från Iran vid 23 års ålder. ”Jag minns datumet, den 10 oktober 1986. Då var det som att jag föddes på nytt och mitt nya liv började.” Socionom, har jobbat i offentlig sektor, statligt såväl som kommunalt, i 28 år varav 23 som chef. Senaste 12 åren chef för arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Trollhättan.
Ville bli som barn: ”Psykolog eller chef. Jag ville kunna påverka och ha inflytande.”
Gör helst på fritiden: ”Lagar mat, läser, tittar på serier och film. Och tvättar kläder! Söndagar är min tvättdag, då tvättar jag och stryker åt hela familjen. På våren och sommaren rensar jag ogräs och sköter trädgården med min fru. Så fritiden handlar inte bara om avkoppling, utan jag gillar hårt arbete, att svettas. Vi har ett gym hemma med roddmaskin, löpband, boxningssäck och sådant, så jag tränar mycket. När jag svettas – det är då jag börjar tänka.”
Dold talang: ”Jag målar på glas och spegel. Det är en speciell teknik, någon form av kyrkmålning.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev