Ledarskap
"Tonåringarna måste också få plats"
Publicerad: 5 mars 2020, 14:31
Foto: Norrtälje kommun
Offentliga miljöer måste ha plats för alla grupper i samhället – och äldre och tonåringar måste lära sig samsas, säger Norrtäljes nya kultur- och fritidsdirektör Adam Persson. ”Det handlar om social smidighet”, säger han.
Från försvaret till Kapp-Ahl till kommunal förvaltning – Adam Persson har trimmat sin ledarskapsförmåga i högst skilda sammanhang. Nu är han nybliven kultur- och fritidsdirektör i Norrtälje och av pressmeddelandet att döma verkar han ha en högstämd, närmast poetisk syn på sitt nya ansvarsområde. I lyriska ordalag beskriver han de ”magiska ögonblick” som inträffar när man kliver in på ett museum, tar sina första simtag, hör en barnorkesters ljuva toner, får till det perfekta gitarriffet eller ”när glidtacklingen på den daggvåta fotbollsplanen elegant stoppar anfallet”.
Är du skald vid sidan av?
– Haha, nej, det där med magiska ögonblick har jag lånat av en kollega i Västerås! Och jag tycker det är bra uttryckt, alla kommuner är ju till för invånarna på olika sätt. Men övriga texten har jag skrivit själv. Det gäller att fånga dagen, vara där i stunden, som när våra invånare grillar korv med barnen ute en höstdag … Det är precis sådant vi ska stötta.
Du har varit tillförordnad på posten sedan i somras, vilka utmaningar står ni inför närmast?
– Det ena är att fortsätta leverera de här ögonblicken, vår grundläggande kultur- och fritidsverksamhet: bibliotek, bad, kulturskola och sådant. Det andra är att hänga med i samtiden och utvecklas inom exempelvis digitalisering. Förväntningarna på oss ökar och omvärlden förändras. Som offentlig servicefunktion måste vi utvecklas i takt med det – och gärna lite mer, lite snabbare, för att upplevas som lite bättre.
Den allra största utmaningen tror han dock handlar om att arbeta tätare ihop med kommunens ideella krafter.
– De växer inte på träd, utan det gäller att kunna bibehålla det fina föreningsliv som Sverige byggt upp. Vår svenska samhällsmodell helt enkelt.
I förra veckans DS intervjuade jag kommunens nya stadsarkitekt, som har stora planer för ”den goda platsen”. Vad skulle du själv vilja förändra i livsmiljön för Norrtäljebornas skull?
– Kultur- och fritidskontorets roll i stadsplaneringen är naturligtvis att titta på offentlig utsmyckning och så handlar det om stadsnära friluftsliv, den dagliga rörelsen. Det gäller att utforma platser väl! Att hitta en plats för alla målgrupper. Barn och tonåringar, till exempel, måste också få ta del av den offentliga miljön.
– I allmänhet brukar det vara ganska mycket synpunkter kring just tonåringar, så vi jobbar mycket med tonårstrygghet och försvarar deras rätt att vistas i den här miljön. Det handlar om social smidighet: att ha förståelse över generationsgränserna och respektera varandra på bra sätt. De äldre behöver förståelse för de yngre och de yngre för de äldre. Alla måste lära sig att samsas.
Det var många sökande till tjänsten som kultur- och fritidsdirektör, varför valde de just dig?
– Det får du egentligen fråga min chef om, men jag har jobbat länge med samverkan mellan föreningsliv, näringsliv och det offentliga. Jag har diplomatisk förmåga, är det många som har sagt!
Du har ju mångårig ledarerfarenhet också, inte minst från det militära. Hurdan är du om chef?
– Jag brukar försöka lyssna. Det där gamla klassiska ordspråket att man har två öron och en mun tycker jag är ganska relevant.
Mitt cv. Adam Persson
Nytt jobb: Kultur- och fritidsdirektör i Norrtälje kommun.
Ålder: 45 år.
Yrkesbakgrund: Officer i Försvarsmakten, butikschef inom detaljhandeln, idrotts- och fritidschef i Norrtälje kommun, närmast t f kultur- och fritidsdirektör.
Drivkraft: ”Att få se invånarnas glädje! Om vi spolar upp en isbana, till exempel – glädjen en solig söndag i februari när 100–200 barn åker på denna isbana eller när det är fullt med ungar i kommunens vattenrutschkana – det driver mig. Att saker används, att något vi gör bidrar till ett positivt och bra samhälle.”
Gör helst på fritiden: ”Ägnar mig åt både träning och friluftsliv, läser böcker och spelar gitarr.”
Dold talang: ”Utbildad deltidsbrandman. Jag jobbade som det 2007–2010 samtidigt som jag var idrotts- och fritidschef. Jag kan alltså gå in i ett brinnande hus och släcka, eller klippa upp en bil med fastklämda och skadade. Alltid bra kunskap att ha med sig i bakfickan. ”