Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Sveaskog avverkar inte skyddsvärd skog i Ore

Sveaskog planerar för ett flertal avverkningar i Ore skogsrike i Dalarna. Skogen som ska avverkas innehåller inte höga naturvärden, vilket Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen påstår skriver Anders Almäng, resultatområdeschef södra Norrland Sveaskog i en replik.

Publicerad: 8 februari 2018, 13:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Som skogsägare genomför Sveaskog egna omfattande inventeringar av naturvärdena i de skogar vi planerar att avverka, skriver Anders Almäng, resultatområdeschef södra Norrland Sveaskog.

Foto: troyka / Colourbox


REPLIK: Sveaskog är Sveriges största skogsägare med närmare 14 procent av landets produktiva skogsmark. Vi vill vara ett föredöme när det gäller att skapa en balans mellan produktion och miljö. Vi använder 20 procent av vår produktiva skogsmark, totalt cirka 600 000 hektar, till naturvård.

I Rättviks kommun, där Oreblocket ligger, planerar vi för ett flertal avverkningar. Skogen vi ska avverka innehåller inte höga naturvärden. Det var just misstanken om höga naturvärden i dessa trakter som föranledde Naturskyddsföreningen att i november ifjol kontakta den oberoende FSC-certifieraren Det Norske Veritas (DNV) och begära en utredning.

DNV vände sig i sin tur till Skogsstyrelsen och de två parterna gjorde fältbesök och inventeringar i området. Slutsatsen blev, som DNV formulerar i sin rapport, att det inte finns ”…någon avvikelse att notera mot naturvärdesbedömningen eller planeringen på de tre trakterna.” Man konstaterar också att ”Skogsstyrelsen bedömer inte att de tre trakterna håller nyckelbiotopsklass.”

DNV är en oberoende revisor och Skogsstyrelsen en myndighet. Som skogsägare genomför vi dessutom egna omfattande inventeringar av naturvärdena i de skogar vi planerar att avverka. Varken vi, DNV eller Skogsstyrelsen har kunnat se varför dessa tre aktuella skogsområden inte kan avverkas.

Anders Almäng, resultatområdeschef södra Norrland Sveaskog

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev