fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Största frågan är framtidens sjukvård”

Publicerad: 20 september 2019, 08:48

Västkoms nya direktör Ann-Charlotte Järnström flytt int' – trots sitt nya jobb.

Samordning och effektivitet i samhällsfrågor, det är vad Västkoms nya direktör Ann-Charlotte Järnström brinner för.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKommunerChefskapLedareKarriär

Västsvenska kommunalförbundens samorganisation (Västkom) samlar kommunalförbunden i Göteborgsregionen, Skaraborg, Boråsregionen och Fyrbodal. Organisationen stödjer och samordnar 49 kommuners intressen i de frågor där de behöver samverka med regionen.

Hur går det att samverka med så många kommuner?
– Det finns en struktur i Västkoms olika samverkansarenor. Jag kommer att ha en ledningsgrupp med de fyra kommunalförbundsdirektörerna.

– I min nuvarande roll har jag haft flera nationella uppdrag och på så sätt kommit in i de frågor som jag ska jobba med. Jag har suttit med i Ineras beredningsgrupp för digitalisering i kommunerna, en kommunreferensgrupp för en statlig utredning om god och nära vård, samt en grupp med kommun- och regiondirektörer inom SKL om samma frågor.

Vilken är Västkoms viktigaste uppgift?
– Största frågan på agendan är framtidens sjukvård. Hur ska vi få resurserna att räcka? Västra Götalandsregionen är först i Sverige med att upphandla ett system för information i vården där man får samma journalsystem i hela regionen. Det handlar om att dela information om patienter och att dela arbetssätt. Det kommer att spara resurser.

På vilket sätt?
– Som det är nu arbetar vårdcentraler för sig, sjukhus för sig, äldreboenden för sig och hemsjukvård för sig. Med samma patienter. Det är väldigt ineffektivt. Om vi samordnar oss och delar informationsflöde utnyttjar vi både tid och personal på ett bättre sätt.

Ann-Charlotte Järnström kommer även att jobba mycket med gemensam digitalisering i kommunerna, framför allt inom hälsa, samt med regionala planeringsfrågor och socialtjänst.

Vad är det viktigaste du har gjort under dina sju år som kommundirektör i Kungsbacka?
– Vi har gått från stuprörs- till paraplytänk. Detta har varit viktigt för att optimera resurserna och förenkla för invånarna med en kontaktväg in till kommunen. Nu har Kungsbacka ett ledarskapsprogram för chefer och politiker, så att alla förvaltningar jobbar på samma sätt. Vi har infört aktivitetsbaserade kontor där man väljer arbetsplats utifrån arbetsuppgift. Det har väckt uppmärksamhet i många andra kommuner och vi har haft många studiebesök. Vi har även satsat mycket på digitalisering och blev förra året nominerade till Årets digitaliseringskommun. Men det var Stockholm som vann.

Västkoms nya direktör har sitt kontor i Göteborg. Men någon flytt blir det inte.

– Nej, familjen är rotad i Kungsbacka nu. Jag sitter också i många olika styrelser, bland annat i klubben Westan volleyboll, där sonen spelar.

Lena Gidlöf

Mitt cv. Ann-Charlotte Lilja Järnström

Ålder: 55 år.
Nytt jobb: Direktör för Västkom.
Yrkesbakgrund: Många år inom SJ-koncernen, på slutet som ekonomi- och finansdirektör. Även jobbat som konsult. 2005 ekonomichef och därefter kommundirektör i Vallentuna, sedan 2012 kommundirektör i Kungsbacka.
Drivkrafter: ”Verka för att skattepengarna ska göra största möjliga nytta samt att se människor växa.”
Intressen: Familj, motion, sonens volleyboll, samhällsutveckling, trädgård.
Dold talang: ”Designa och sy egna kläder.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev