Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Stadsdirektören som blivit instagramprofil: ”Vill visa att kommunalgrått inte finns”

Publicerad: 6 december 2021, 10:48

”Show, don't tell. Det gillar jag”, säger Palle Lundberg om sitt intensiva instagrammande i jobbet som Helsingborgs stadsdirektör.

Hela 20 procent av arbetstiden – så mycket lägger Helsingborgs stadsdirektör Palle Lundberg på sociala medier. ”Ett sätt att kommunicera med både invånare och medarbetare”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Sociala medier

Helsingborgs stadsdirektör lägger närmast dagligen upp bilder och uppdateringar i sociala medier från sina många besök i kommunens olika verksamheter. I lokaltidningen NST har Palle Lundberg kallats för ”inofficiell mästare i grenen Instagramselfies tillsammans med medarbetare”. 

Hur blev det så här?
– Jag vill lyfta fram duktiga medarbetare och sätta ljus på det som görs. Nästan varje dag lägger jag ut bilder på Instagram från besök ute i verksamheterna. Det är ett sätt att kommunicera med invånarna och med våra 12 000 medarbetare. ”Show, don't tell!” Det gillar jag.

Hur gynnar det verksamheten?
– Om medarbetarna känner att jag är genuint intresserad av vad de gör och sprider deras arbetsinsatser, då kan de också förstå mina åsikter när jag föreslår förändringar.

Medarbetarna får också en bild av vad du gör om dagarna?
– Absolut. Det är en ytterligare poäng med detta, att de får en inblick i min vardag. Jag är övertygad om att en så här stor organisation inte går att leda enbart från ett kontor, man måste också vara ute i verksamheterna och visa vad man prioriterar.

LÄS MER: Kommunchefernas löner drar ifrån – så mycket tjänar de. 

Varifrån publicerade du ett inlägg senast till dina drygt 3 000 följare?
– I dag (läs: måndag) när jag besökte Helsingborgshem och deras projektledare som ansvarar för omvandlingen av miljonprogramsområdet Drottninghög. Inom projektet åker de hem till samtliga boende i området och samlar in synpunkter. Ett fantastiskt initiativ!

Hur väljer du ut vilka som får besök av högsta chefen?
– Jag frågar mina förvaltnings- och bolagschefer om de bästa exemplen i deras verksamheter. Jag har hållit på sedan 2015 och gjort över 1 700 inlägg, så det har blivit en del.

Varför just Instagram?
– Jag gillar det slitna uttrycket att en bild säger mer än tusen ord. Och så vill jag visa att kommunalgrått inte finns. Här har vi alla palettens färger!

Det är ju många påhopp i sociala medier, har du märkt något av det?
– Nej, nästan inte alls, men så är jag ju inte heller på debattforum som Twitter och Facebook där mer sådant förekommer. På Instagram får jag många synpunkter och nyfikna frågor som jag försöker svara på. Folk är engagerade! 

Påhl Ruin

redaktion@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Sociala medier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev