Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Sovsalar främjar inte integrationen"

Publicerad: 12 april 2019, 11:45

Navid Samadi, ny på posten som integrationschef i Kungsbacka.

Foto: Nicklas Elmrin / Bildbyrån/BILDBYRÅN

Efter flera år på Migrationsverket har Navid Samadi gått över till vad han kallar "andra sidan" – posten som integrationschef i Kungsbacka.

Ämnen i artikeln:

Karriär

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


– Tidigare har jag mestadels jobbat med folk som vill komma till Sverige, mottagande av asylsökande och anhöriginvandrare. När de fått sina uppehållstillstånd har mitt ansvar slutat. Nu börjar mitt ansvar då de kommer till oss i kommunen. Det kändes som ett naturligt steg, det var inte jättesvårt att tacka ja till tjänsten, säger han.

Kungsbacka, med en befolkning på 82 000, har tagit emot relativt få nya invånare. Ett drygt femtiotal om året fram till flyktingvågen, då som mest 400 per år anlände. I år krymper antalet: 186 personer ska enligt prognosen beredas plats i kommunen.

Utmaningar råder det dock ingen brist på.

– Framför allt med språk, samhällsorientering, arbete, normer och värderingar. Men också boendefrågan. Ibland har vi tvingats erbjuda sovsalar åt nyanlända. Det är inte värdiga boenden, tycker jag, det skapar inte förutsättningar för en bra integration, säger Navid Samadi.

– Vi jobbar väldigt aktivt och bygger nytt, men lagstiftningen är inte jättemodern tyvärr. Så det tar tid innan man kan få fram lägenheter och boenden.

Mycket av Kungsbackas integrationsarbete har dock fungerat väl, betonar han. Projekt som ”Lärande bygg – integration på riktigt”, där nyanlända i samarbete med byggbranschen erbjuds språkstöd samtidigt som de lär sig ett yrke, har fallit väl ut; samtliga elever som slutfört utbildningen har fått jobb och nästa kull är på väg.

– Endast 12 procent av dem som genomgår etableringsprocessen i Kungsbacka söker försörjningsstöd efteråt. Och omvänt: 88 procent kommer ut i arbete! Det tycker jag är ett mycket gott betyg till kommunen.

Arbetsförmedlingen planerar att lägga ned kontoret i Kungsbacka, vad innebär det för er?
– Vår bedömning är att det inte kommer att påverka integrationen eller de nyanlända i någon större omfattning. Vi har haft ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och är väl förberedda inför omställningen.

Vad blir svårast i ditt eget jobb?
– Just nu att hitta rätt i lokalerna! Jag tillträdde i mitten av mars och har inte så jättebra lokalsinne. Men i min roll som integrationschef är det att hitta boenden för alla våra nyanlända – strategiska, långsiktiga och hållbara lösningar.

Till och från järnvägsstationen har han i alla fall lärt sig hitta; med familjen i Borås har han valt att tågpendla.

– Från dörr till dörr tar det 1,5 timme ungefär, så jag brukar läsa och svara på mejl ombord. Det blir både avkoppling och jobb. Men i princip tycker jag det är sunt att skilja mellan arbets- och privatliv. Det är viktigt att ladda om batterierna, man får inte ta med sig jobbet hem. Jag har nog varit lite sisådär på den fronten … ja, där har jag förbättringspotential.

MITT CV

Namn: Navid Samadi, 32 år.
Nytt jobb: Integrationschef i Kungsbacka kommun.
Yrkesbakgrund: Jurist, har arbetat bl a på Skatteverket, Försäkringskassan, Förvaltningsrätten i Göteborg och Migrationsverket. 
Drivkrafter: Att utvecklas på ett personligt men också på ett professionellt plan. Och att göra skillnad för människor i vardagen. Nu låter jag som en politiker, men det ligger något i det! Jag har alltid varit samhällsintresserad, det var därför jag valde att läsa till jurist.
Intressen: Umgås med familjen, kolla fotboll och tennis. 
Dold talang: Sportresultat är jag rätt duktig på att komma ihåg. Om någon frågar: ”Hur mycket vann den-och-den med i femte set i Franska öppna?” eller ”Vilka lag möttes i åttondelsfinalen i fotbolls-VM 1994?” – då var jag åtta år, men jag kan säga det på rak arm. Vi hade inte internet på den tiden så jag skrev upp resultaten från text-tv och förde egen statistik. Och jag har fortfarande kvar blocken hemma.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev