fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

SKR:s vd Palle Lundberg om första tiden: ”Utmanande”

Publicerad: 1 november 2022, 08:20

Palle Lundberg, tidigare stadsdirektör i Helsingborg, numera SKR:s vd. Foto: Helsingborgs stad

DS tar tempen på SKR:s nytillträdde vd Palle Lundberg – en månad in på nya jobbet. Vad har han hunnit åstadkomma? Varför söker han en ledningsstrateg? Och vad tänker han egentligen om ”padeldöden”?

Ämnen i artikeln:

SamverkanSenaste nyttSKRChefskapLedare

JD


Det har gått en månad sedan Palle Lundberg lämnade jobbet som stadsdirektör i Helsingborg och klev in som vd i SKR:s lokaler på Hornsgatan i Stockholm. 

Hur har den första tiden varit?
– Jättespännande. Jag slås ideligen av det stora engagemanget både hos medlemmar och våra medarbetare i den här utmanande tiden som vi befinner oss i. 

– Det har också varit väldigt lärorikt och utmanande för mig personligen. Jag har mött många nya bekanta men också andra typer av frågeställningar. Det är nyttigt att se saker från ett nytt håll, för då ser det lite annorlunda ut. Olika kommuner har olika förutsättningar. 

Är det överraskande?
– Nej, jag har ju jobbat i olika delar av landet och i mindre kommuner också. Förutsättningarna skiljer sig, och det behöver vi på SKR förhålla oss till och verkligen tänka till kring för att stötta kommuner och regioner på bästa sätt. Vi kan inte ha en lösning för alla.

Har du hunnit lämna något avtryck under den första månaden?
– Jag har träffat region- och kommunledningar i Blekinge, Jönköpings och Östergötlands län och deltagit på regiondirektörernas studieresa till Västerbotten. Jag vill fånga deras förväntningar och vilka som är de viktigaste frågorna de kommande fyra åren. Jag vill föra den dialogen personligen och det har varit jättespännande diskussioner, det finns höga förväntningar på SKR och en stark önskan att jobba tillsammans.

Du nämner att det är en klurig tid att komma in på jobbet, hur har du tacklat säkerhetsläget?
– Genom nära kontakt både med MSB och Försvarsmakten. Jag vet ju att det finns ett stort engagemang hos våra medlemmar för att vi ska rusta oss inför det här läget. Samtidigt finns också en stor osäkerhet om vad som egentligen är kommunernas och regionernas roll. Jag har framfört att regeringen och myndigheterna behöver tydliggöra detta. 

Olika kommuner och regioner har väldigt olika förutsättningar, säger du själv. Är det rimligt att förvänta sig kommunal samverkan?
– Kommuner och regioner har ju i grunden samma verksamhet. Vi har himla mycket att vinna på att dela med oss av erfarenheter och jobba tillsammans. Jag personligen har väldigt god erfarenhet av kommunsamverkan och tror att vi kan göra detta mycket mer. Ett plus ett blir tre. Det är viktigt att man inte sitter ensam och uppfinner allting, utan jobbar tillsammans. 

Det är inte för mycket begärt?
– När jag träffar mina kolleger ute i landet finns stor generositet och en vilja att dela med sig av goda exempel, men även exempel där man inte lyckats så bra. Det finns så klart mycket samarbeten redan, men vi kan göra det i än större utsträckning. 

– Här kan jag också skicka en passning till staten som via regelverk kan underlätta för mellanregional och mellankommunal samverkan. Lagen ska inte sätta hinder för det. 

”En kommun som inte gör misstag står still” har du tidigare sagt till oss. Vilka kommunala förbättringsområden ser du i din nuvarande roll?
– Vi måste bli ännu lite modigare att prova de nya sakerna. Jag tycker till exempel att vi har tappat tempo i digitaliseringsarbetet. Vi behöver flytta fram positionerna och bli ännu bättre på smarta digitala lösningar som skapar nytta för våra invånare.

Du söker en ledningsstrateg som ska bli din högra hand. Vad ska personen göra rent konkret?
– Jag behöver en ledningsstrateg som jobbar sida vid sida med mig med stöd och rådgivning till mig som vd. Det gäller i både interna och externa frågor, med både kort och lång planeringshorisont. Den här personen kommer att ha en central funktion i mitt strategiska ledningsarbete. En nyckelperson således.

Om vi hoppar framåt i tiden – vad skulle du vilja att man säger på ditt avtackningsfika?
– Att SKR verkligen har flyttat fram positionerna och driver på utvecklingen ännu lite mer. Att vi är en modig organisation som har möjliggjort mer samverkan inom sektorn, och att man också utvecklat ett bättre samspel mellan staten, regionerna och kommunerna. 

Arvoden för kommunpolitiskt är på agendan – din kommentar?
– Det är i grunden en politisk fråga. Men det är viktigt att man skapar långsiktigt förtroende hos våra invånare, och då får man fundera på vilka signaler man skickar.  

Slutligen, dina tankar om den så kallade padeldöden?
– Jag gillar ju att spela padel men förstår att det kanske gick lite för fort. Man byggde upp för mycket för snabbt. Det tar ett tag att stabilisera sig med utbud och efterfrågan, men jag tror att det håller på att hända nu. Padeln lever!

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev