Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Skolans behov är outtömliga”

Publicerad: 6 december 2019, 09:55

– Skollagen är tydlig: behoven tar aldrig slut, säger Jenny Nordström, ny förvaltningsdirektör för barn- och utbildningskontoret i Norrtälje.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

När hon som verksamhetschef för gymnasiet ombads gå in som tillförordnad direktör på förvaltningen ställde hon snabbt in siktet på den ordinarie tjänsten i stället.

– Jag är en person som vill ta ansvar, så för mig var det självklart att söka. Barn- och utbildningsverksamheten är ju en händelserik organisation och vi behöver stabilitet i ledarskapet, fastslår hon.

”Handlingskraftig”, sa kommundirektören om dig när du tillträtt, och talade vidare om alla ”stora utmaningar” som väntar. Konkret, vad handlar det om?
– Vår absolut största utmaning just nu är att se till att skolresultaten förbättras. Och det hänger ihop med många andra saker: ordning och studiero, absolut, men Norrtälje har också speciella geografiska förutsättningar. Vi är ju en skärgårdskommun och på det sättet en glesbygd.

De senaste åren har besparingskraven varit hårda. Flera mindre skolor har lagts ned med påföljande lärar- och föräldraprotester. I dag har läget lugnat sig, men Jenny Nordström ser småskolorna som en utmaning även framöver.

– Ja, både i fråga om ekonomiska förutsättningar men också kvalitetsmässigt. Även om det är ganska lugnt på protestfronten nu ser jag inget annat än att vi kommer att behöva fortsätta jobba med det här. Småskolorna är en angelägen fråga.

Enligt en lärare som uttalade sig i Norrtelje tidning i våras tvingas kommunens lärare bryta mot skollagen varje dag. En annan lärare sa sig bara ha 10 böcker till 45 elever. Det låter ganska katastrofalt ...?
– Jag skulle inte säga att läget är katastrofalt. Och jag skulle egentligen inte säga att vi har för lite resurser heller. Först måste vi titta på hur vi ska använda dem vi har så att vi får ut mesta möjliga.

Men behoven verkar ju enorma?
– Behoven är outtömliga! Skollagen är tydlig där: behoven tar aldrig slut. Vi ska möta vartenda barn och elev i vår verksamhet och se till att de utvecklas till sin fulla potential. Men i verkligheten är resurserna begränsade, och det är Norrtälje inte ensamt om. Därför måste vi vara duktiga på att systematiskt jobba med ständig utveckling av verksamheterna.

Ni har stor inflyttning i Norrtälje, och kommunpolitikerna talar vitt och brett om att de nu startar fler resursklasser och bygger en ny grundskola. Samtidigt har din förvaltning nyss fått i uppdrag att ta fram en lathund för skolnedläggningar?
– Det handlar om ett samarbete. Vi måste tala om för politikerna vilka behov som finns, och även sätta en prislapp på dem. Jag anser att det är vårt absoluta uppdrag att visualisera det för politiken så att de kan fatta beslut baserat på det. Det är detta underlag de vill ha från oss.

Som chef är hon strukturerad och resultatinriktad, säger Jenny Nordström. Jobbar mycket och medvetet med medarbetarskap. ”Vi kan bara få till en förflyttning utifrån ett vi-perspektiv”, som hon uttrycker det.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Jag vill ju att Norrtälje ska bli en föregångskommun på förskole- och skolområdet. Att andra kommuner ska komma hit och titta på oss. Så när jag tittar framåt är det detta som gäller!

Mitt cv. Jenny Nordström

Nytt jobb: Förvaltningsdirektör för barn- och utbildningskontoret i Norrtälje kommun.
Ålder: 42 år.
Yrkesbakgrund: Har arbetat som lärare, utvecklingsledare, biträdande rektor, verksamhetschef och rektor för Rodengymnasiet. Senast ansvarat för kommunens utbildningsverksamhet inom förskola, grundskola, gymnasieskola, särskola och vuxenutbildning.
Drivkraft: ”Att ständigt utveckla. Utmaningarna slutar ju aldrig, de stannar aldrig upp. Och man måste våga uppmärksamma dem för att kunna jobba med dem.”
Intressen: ”Tycker om att röra på mig, vara ute i naturen. Och jag gillar min trädgård!”
Dold talang: ”Nej … kan inte erinra mig någon.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev