Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Skånska perspektiv får inte genomslag i Stockholm”

Publicerad: 29 oktober 2020, 12:51

”Beslutsfattarna måste förstå att Skåne inte bara är den södra delen av Sverige, utan porten till kontinenten”, säger Johanna Sjö.

Foto: Privat

Under studietiden brände hon runt Skåne på motorcykel och kollade utsikter. Nu ska Johanna Sjö som påverkansstrateg för regionen försöka förbättra just Skånes utsikter – från huvudstaden.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Jobbannonsen gick ut i våras sedan Region Skåne känt sig förfördelad i fråga om till exempel infrastruktur. Rekryteringen sköts upp på grund av pandemin men sedan förra veckan är Johanna Sjö nu på plats i Stockholms city, redo att ta sikte mot målet: en ”mer rättvis” behandling av skånska intressen i riksdag och regering.

– Jag är mycket förtjust i olika delar av Sverige, men hjärtat brinner lite extra för Skåne, säger hon.

Även Västra Götaland har en påverkansstrateg på plats i Stockholm, medan Helsingborgs stad nyligen plockade hem sin.

Så vad gör en påverkansstrateg konkret? Det låter som ett finare ord för lobbyist?
– Haha, jag har aldrig riktigt begripit vad vare sig konsulter, public affairs-människor eller lobbyister gör så jag vågar inte uttala mig om det. Men det jag ska göra är att se till att mina kollegor, experterna i Region Skåne, får ge sin bild och sina tankar till rätt personer i rätt del av beslutskedjan i tjänstemannastrukturen och de politiska strukturerna på nationell nivå. Viktigast till att börja med är att se till att frågeställningarna som lyfts på den nationella nivån får rätt svar från den regionala nivån och vice versa, så att man pratar samma språk och om samma frågor samtidigt, säger Johanna Sjö och fortsätter:

– Tjänsten är inrättad i bred majoritet, men det handlar inte om att utföra den nuvarande majoritetens önskemål utan om de breda penseldragen, som hela regionen står bakom. Vilket är bra, för det är väldigt långsiktiga frågor vi talar om – sådant som man inte kan svänga på en mandatperiod.

Du ska jobba för för mer statliga medel till vägar, järnvägar, bredband och utbildningsinsatser plus större förståelse från lagstiftarna i arbetsmarknadsfrågor. Men alla regioner slåss väl för samma sak – hjälper det att ha en påverkansstrateg?
– Förhoppningsvis blir jag användbar för Skåne, det är hela syftet! Jag har arbetat med Skåne på olika sätt sedan 2002 och jag uppfattar att det finns en hel del skånska perspektiv som inte alltid får genomslag i Stockholm. Tänk på Öresundsbron – detta att du kan bo på ett ställe och arbeta och betala skatt på ett annat, det är inte så gynnsamt för Skåne. Lagstiftningen kring gränsproblematiken blev lite översiktlig eftersom man från svensk sida tänkte ”det här kan vi ta upp senare”. Men så länge regelverket gynnar Danmark mer än Sverige har inte danskarna så stort intresse av det.

– Jag skulle vilja lyfta upp Greater Copenhagen-perspektivet på riksnivå. Beslutsfattarna måste förstå att Skåne inte bara är den södra delen av Sverige, utan porten till kontinenten.

Vad gör dig bra i den här rollen?
– Jag har ju varit på så många ställen: i riksdagen, i regeringskansliet, har nästan 20 års erfarenhet av kommunpolitik, jag har varit vice ordförande i en SKL-beredning. Alla de här arenorna är platser där jag vet och saker och ting fungerar, jag kan navigera i det. Eftersom jag är väldigt målinriktad tror jag också att jag kan fungera bra som en satellit. Jag kommer ju ensam att utgöra hela Stockholmskontoret, så det gäller att kunna kommunicera med kollegorna digitalt. Då är det bra att drivas av en övertygelse om att det man utför är viktigt och angeläget.

Du är inte bara påverkansstrateg, du är mc-entusiast också – berätta!
– Ja, det första jag gjorde när jag flyttade till Lund för att plugga juridik var att ta motorcykelkörkort. Vi var två tjejer och resten killar som körde runt Skåne och tittade på utsikter. Det kanske låter macho, men hela mc-klubben finansierades genom att sälja milkshakes på studentbaler, jättegulligt!

– Och jag kör fortfarande. Till mitt senaste arbete på Migrationsverket pendlade jag på mc – väldigt praktiskt när det inte är för kallt.

Mitt cv. Johanna Sjö

Nytt jobb: Påverkansstrateg för Region Skåne, placerad i Stockholm.
Ålder: 47 år.
Yrkesbakgrund: Jurist. Arbetat för Moderaterna i riksdagen (1999-2006) och som politiskt sakkunnig på justitiedepartementet (2006–2014). Fritidspolitiker (M) i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Stockholm (2006-2020), bl a ordförande i arbetsmarknadsnämnden. Politisk specialist på amerikanska ambassaden (2015–2016), verksamhetsexpert på Migrationsverket (2016–2020).
Ville bli som barn: ”Världsförbättrare! Jag funderade på om jag skulle bli läkare, advokat eller präst.”
Drivkraft: ”Jag vill vara där jag gör skillnad.”
Gör helst på ledig tid: ”Dansar gärna folkdans med Skansens folkdanslag och rider tillsammans med dottern. Dessutom ser vi mycket film hemmavid.”
Dold talang: ”Jag är en hejare på att baka kakor. Sedan är jag faktiskt publicerad poet också. Jag fanns med i gymnasieskolans böcker både i Sverige och Finland, men det är några år sedan.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev