onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Skåningar är smarta – vi är bra på miljöfrågor”

Publicerad: 28 maj 2021, 07:46

”Som individ kan man fundera på vilken onödig negativ miljöpåverkan man har i sitt beteende”, säger Therese Fällman.

Foto: Lunds kommun

Vi människor är fantastiska varelser, självklart kommer vi att lösa klimatproblemen, säger Lunds nya hållbarhetschef Therese Fällman.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKlimatarbetetMiljö

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


När Aktuell Hållbarhet nyligen rankade årets miljöbästa kommuner hamnade Malmö etta, Helsingborg tvåa och Lund femma. 

Vad gör ni i Skåne som inte andra gör?
– Ja, vi är bra på miljöfrågor! Vi lever nära naturen, nära kusten, och ser påverkan av klimateffekter i vår vardag – händer det något så riskerar våra liv att förändras. Och skåningar är smarta! Miljöengagemanget är mer utbrett här än i Mälardalen, slog det mig när jag flyttade ned för ett par år sedan.

Partnerskapet Greater Copenhagen, där svenska och danska kommuner samarbetar i klimatfrågor, säger sig vilja bygga ett klimatanpassningens Silicon Valley. Vad innebär det för Lund?
– Vi jobbar väldigt tajt regionalt och även mycket med Danmark vilket skapar synergier på ett fantastiskt sätt. Vi har en hög andel teknikföretag här, mycket forskning och mycket kompetens på området, så att klustra det gör att vi kommer att skapa stora framgångar. 

Men i ärlighetens namn: både klimatet och miljön ser ju ut att gå åt fanders, trots alla tjusiga ord och FN-agendor. Är du optimist eller pessimist?
– Stor optimist! Vi människor är faktiskt fantastiska varelser, det är klart att vi klarar av att hitta lösningar på de här problemen. Jag är snart 50, när jag var 20 hade man inte ens kunnat föreställa sig alla de digitala hjälpmedel vi använder i dag – det är galet vad vi utvecklar hela tiden. Sedan går det lite snabbt ibland eftersom vi inte riktigt hinner tänka på konsekvenser.”

Så du tror på tekniska lösningar på klimat- och miljöproblemen?
– Inte nödvändigtvis. Tekniken kommer att hjälpa oss framåt, men jag tror att vi måste förändra vårt sätt att vara i samhället. 

Genom att …?
– Det man kan göra som individ är att fundera på vilken onödig negativ miljöpåverkan man har i sitt beteende. Vad kan jag sluta med utan att det påverkar min vardag alldeles för mycket? Tänker man efter så är det en hel del.

På det kommunala området, vad måste förändras?
– Vi behöver skapa forum för fler parter att mötas i. För även om kommunerna viktiga i det geografiska samhället så är det inte bara den kommunala organisationen som gör skillnad utan även näringslivet, medborgarna, andra aktörer och ideella krafter. Om vi hittar gemensamma målbilder och utifrån olika organisationers förutsättningar jobbar med det som är möjligt, då kommer vi långt.

Vad hoppas du åstadkomma som hållbarhetschef?
– Skapa större samverkan. I dag jobbar man på sin kant med olika frågor, och jag tycker det är jättehäftigt när man möter olika personer och organisationer och inser: vi arbetar ju med samma sak! Tänk vad bra om vi jobbade ihop?

… och vad blir svårast i rollen?
– Eftersom jag är ny i Skåne har jag inte ett etablerat kontaktnät utan måste hitta bra människor att samverka med. Som tur är kommer jag att få många duktiga medarbetare med jättebra nätverk, så jag tänker utnyttja dem.

Mitt cv. Therese Fällman

Nytt jobb: Hållbarhetschef i Lunds kommun.
Ålder: 49 år.
Yrkesbakgrund: Utvecklingschef, stabschef och säkerhetschef i Uppsala kommun. Närmast förvaltningsdirektör på renhållningsverket i Lund.  
Ville bli som barn: ”Cowboy! Jag var ganska hästintresserad som yngre.”
Bästa livsrådet du fått: ”Var snäll mot dig själv.”
Gör helst på fritiden: ”Hänger med min hund i naturen. Har en boxer som är nio månader och heter Östen.”
Dold talang: ”Jag är en utmärkt bingovärdinna – det jobbade jag som under hela min studietid.”

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev