lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Sigtuna har en egen identitet”

Publicerad: 28 juni 2019, 08:00

Birgitta Pettersson blir ny kommundirektör i Sigtuna och tillträder i augusti.

Foto: Uppsala kommun

– Jag ser fram emot att få jobba i en så spännande kommun där gammalt möter nytt, säger Birgitta Pettersson som till hösten lämnar sin tjänst som utbildningsdirektör i Uppsala för att i stället bli kommundirektör i Sigtuna.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKarriärKommuner

Hon har en lång bakgrund som chef i kommunal förvaltning. Även om hon hela yrkeslivet har arbetat inom utbildningsområdet, har hon även erfarenhet av att ansvara för delar inom såväl vård och omsorg som kultur och fritid.

– Det kan jag nog ha nytta av. Jag har en tid varit sugen på rollen som en kommuns högsta chef, med helheten i fokus. Det var dock viktigt för mig att få arbeta i en kommun norr om Stockholm men söder om Uppsala. Det är ett expansivt och spännande område, med tanke på närheten till två viktiga städer.

Själv bor Birgitta Pettersson dock en bit längre norrut, i Tierp. Att det blev just Sigtuna är hon nu mycket glad för. För redan när hon var där för första intervjutillfället kände hon att det här, det är en kommun som står på egna ben.

– Sigtuna kommun har en egen identitet och är inte alls en förort till Stockholm, vilket lätt blir fallet för kommuner nära huvudstaden.

Hon tror att det beror på att landets äldsta stad ligger här, men också på Arlanda. Tack vare flygplatsen har Sigtuna gott om arbetstillfällen och stor inpendling, inte enbart utpendling.

– Här finns både Sveriges port ut i världen, i och med Arlanda, samtidigt som kommunen andas stolthet och lång historia genom Sigtuna stad. Och så finns hela Märsta som stor resurs med all sin mångfald. Den potentialen är jätteviktig för kommunens fortsatta utveckling och något jag verkligen vill jobba för att ta tillvara.

Ett av de uppdrag hon fått är att arbeta för att skapa ”ett Sigtuna med medborgaren i fokus”. Alla som bor, verkar och vistas i kommunen ska få god service och ett bra bemötande, oavsett vilken förvaltning de vänder sig till.

– Det ser jag som en angelägen och spännande utmaning. Sigtuna kommun ska upplevas som en helhet där vi tillsammans, och med stolthet, arbetar för att utveckla våra tjänster. Hur det ska gå till har jag inga svar på ännu. Jag vill gärna lyssna in de erfarenheter och kunskaper som finns.

Tora Villanueva Gran

Fakta. Birgitta Pettersson: Mitt cv

Nytt jobb: Kommundirektör i Sigtuna (tillträder i augusti).
Yrkesbakgrund: Gymnasielärare med huvudämne matematik, rektor i flera kommuner, förvaltningschef Gävle kommun, närmast direktör för utbildningsförvaltningen i Uppsala kommun.
Drivkrafter: ”Att som ledare få vara en del av samhällsbygget, främst när det kommer till offentligt finansierad verksamhet.”
Intressen: ”Löpning, odling, piano och dans.”
Dold talang: ”Jag kan köra traktor.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev