Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Rymdingenjören tar mark i Eksjö

Publicerad: 13 mars 2019, 14:30

Nina von Krusenstierna, ny sektorchef tillväxt och utveckling, Eksjö kommun.

Foto: Johanna Svensson/BILDBYRÅN


Ämnen i artikeln:

Karriär

Hon är rymdingenjören, entreprenören, projektledaren och uppfinnaren som talar fyra språk, sitter i Kungliga Vetenskapsakademin och föreläser om allt från teknik och fysik till Carl von Linné, ungdomars framtid, Gnosjöandan och kompetensutveckling. Hon har också gjort lumpen, drivit en lunchservering, pluggat ryska i Moskva, kommit trea i luftgevärs-SM, skrivit en barnbok, undervisat i satellitteknik och jobbat med svensk gruvindustri och ryska landsbygdsfrågor. På fritiden sköter hon om sina höns och räddar rådjurskid undan skördetröskor med hjälp av värmekameraförsedda drönare. Ja, och kör rally förstås. Fyra gånger på raken har hon knipit dampokalen i Midnattssolsrallyts regularity-klass.

Det är lätt att tappa andan av Nina von Krusenstierna. I vår landar hon i Eksjö, som kommunens nya tillväxt- och utvecklingschef.

Blir det inte väl stillsamt för dig i kommunala sektorn ...?

”Absolut inte! Det handlar om att öka attraktiviteten och utveckla Eksjö som destination, så det är ett riktigt härligt uppdrag jag får. Jag ska samordna just de enheter som har så stor nytta av samverkan: näringslivsutvecklingen, vuxenutbildningen, bibliotek, kultur och fritid. Alla de här bitarna har jag redan varit engagerad i, så detta känns som att knyta ihop säcken med alla mina erfarenheter.”

Du har ju en hyfsat brokig bakgrund, vilket jobb har varit roligast?

”Problemet för mig är att jag trivs oerhört bra vad jag än gör. Jag är en i grunden positiv människa och går all in.”

Är du en tävlingsmänniska också?
”Ja, när det är rally! I övrigt måste jag absolut inte vinna i alla lägen. Utan det viktigaste är att teamet vinner, att man når målet tillsammans.”

Din företrädare, som intervjuades i förrförra DS (28/2), har varit med och dragit i gång Eksjö Tattoo, stadsfesten och Diggiloo. Vad har du själv för planer för Eksjö?

”Jag har nog en ganska ödmjuk inställning. När det gäller kommunal verksamhet ska man marschera framåt i lagom hastighet och det görs redan ett mycket stort antal fina insatser. Så jag kommer att tanka av enhetschefernas synpunkter och se vad de vill, och framför allt förvalta och förbättra det som redan finns.”

Vad i karriären är du särskilt stolt över?
”Det vi gjort tillsammans i Business Gnosjöregionen de senaste fyra åren tycker jag är fullständigt fantastiskt. Vi har byggt upp ett näringslivssamarbete mellan fyra kommuner (Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo) som är ganska unikt, och där har vi skapat ett antal mycket effektiva verktyg, gjort en gemensam mässa och börjat närma oss varandra i näringslivsfrågor. Och varit väldigt, väldigt konkreta.”

Ditt bästa ledarskapsknep?

”Tillit. Och tydlighet. Inte flacka med blicken för mycket. Lyssna av och förstå. Och ett bra tips: När du kommer in i en grupp, kom först överens om metoden för hur ni ska arbeta. Sedan kan ni börja jobba!”

Du har flyttat runt en del i livet, från Stockholm till Kiruna till Arboga, Kolsva och Bredaryd – blir det Eksjö nu?

”Ja, jag söker ett boende på landsbygden i Eksjö, jag har ju tolv hönor som ska med. Det är på landet jag hör hemma. Trots allt har jag bägge fötterna på jorden.”

MITT CV

Namn: Nina von Krusenstierna, 53 år.

Nytt jobb: Sektorchef tillväxt och utveckling, Eksjö kommun.

Yrkesbakgrund: Militärt grundutbildad, master i rymdteknik från Umeå universitet. Arbetat med landsbygdsfrågor i Ryssland, på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), på Institutet för rymdfysik och som projektledare bl a på Saab. Närmast vd/koordinator på Business Gnosjöregionen. Ledamot i Svenska nationalkommittén för radiovetenskap, styrelseledamot i Coompanion Jönköping, medlem i Svenska Blå Stjärnan.

Drivkrafter: ”Utveckling, att se människor och företag växa.”

Intressen: ”Älskar natur och djur.”

Dold talang: Spelar fiol.

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Karriär

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev