Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Rollen som regionchef kan bli ensammare”

Publicerad: 13 mars 2020, 08:43

Allt hon kan lärde hon sig som ekonomichef i Aneby, säger Region Jönköpings läns nya regiondirektör Jane Ydman: ”Det var min bästa skola. Även en liten kommun är en stor verksamhet jämfört med många företag.”


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Nöjda patienter, nöjda kollektivtrafikresenärer, höga betyg i medarbetarundersökningar, solid ekonomi och topplaceringar på diverse rankinglistor – från miljöarbete till hälso- och sjukvård. Region Jönköpings län anses allmänt vara en av landets mer välskötta.

– Ja, vi är lite bortskämda med goda resultat och har ganska hög svansföring. Med rätta! säger Jane Ydman.

Ni gjorde ett överskott på 1,2 miljarder i fjol. Vad kan andra regioner lära av Jönköping?
– Det vi har fördel av är att vi har en ekonomisk balans i den jättestora verksamhet som är hälso- och sjukvården. Dessutom har vi byggt upp ett kapital som vi placerar för att värdesäkra regionens pensionsskuld, och som börsen gick förra året blev det ytterligare en hävstång uppåt för resultatet.

– Så det var stolpe in på egentligen alla frågor 2019. Men ett år när börsen går dåligt kommer det att märkas på vår resultaträkning. Vi får väl se vilket slags artiklar det skrivs då …

Finns det något ni är mindre bra på?
– Vi ligger i startgroparna vad gäller digitaliseringen. Nog inte i framkant. Vi har lagt ganska mycket resurser på it-stöd och utveckling, men effekthemtagningen och den stora nyttan upplever jag inte att vi lyckats med. Det där pratar vi ganska mycket om i ledningen.

En annan central fråga för Region Jönköping är enligt Jane Ydman att knyta tätare band till länets 13 kommuner. Själv lärde hon sig ”allt hon kan” som ung ekonomichef i en av dem, Aneby.

– I en liten kommun får man veta jättemycket om hur offentlig sektor fungerar. Det har jag glädje av även i regionen, för det är ju samma lagstiftning. Så det är en superbra skola jag kan rekommendera alla ekonomer som tänker sig vidare i offentlig sektor – jobba i en liten kommun!

Hurdan är du som chef?
– Som jag är som person. Glad, enkel, närvarande, gillar att jobba tillsammans och att lyssna. Vanliga egenskaper, men de funkar. Ens personlighet är det viktigaste verktyget.

Rekryteringen av dig har kritiserats både från höger och vänster eftersom du fick tjänsten utan att den utannonserats. Kommentar?
– Egentligen inte. Koalitionen som leder regionen valde den processen och det har jag förhållit mig till. Jag är glad och stolt över att ha fått förtroendet.

Vad tror du blir svårast i rollen som regiondirektör?
– Det är alltid svårt att balansera politisk ledning och verksamhet. Känna av sådant som händer – vad behöver lyftas politiskt och vad behöver inte lyftas politiskt? Fingertoppskänslan man måste ha som högsta tjänsteman tror jag kommer att utmana mig emellanåt. Som ekonomichef hade jag alltid någon annan chef att snegla på, luta mig mot, bolla med. Men i den här rollen hamnar man ett snäpp upp och jag tror det kan bli lite ensammare ibland.

Har du något bra stresshanteringsknep?
– Vi bor precis vid en sjö så det är mitt knep: åka hem, stänga av, känslan av ”här nere vid sjön kan ingen ta mig”. Den otroliga distansen. För i själ och hjärta: det här är ett viktigt uppdrag, men trots allt bara ett jobb. Man får inte låta det äta på själen.

Mitt cv. Jane Ydman

Nytt jobb: Regiondirektör i Region Jönköpings län.
Ålder: Fyller 48 i sommar.
Yrkesbakgrund: Civilekonom. Jobbat i Jönköpings kommun och landstinget i Jönköpings län, som ekonomichef i Aneby kommun, på Höglandssjukhuset i Eksjö och på ledningsförvaltningen i Linköpings kommun. 2016 ekonomidirektör i Region Jönköpings län, sedan förra sommaren t f regiondirektör.
Drivkraft: ”Egentligen det som händer efteråt – när man stått inför något och tänkt ’usch, hur ska det här bli’, sedan kämpar man på och löser det tillsammans. Den känslan i magen är den som kickar i gång en.”
Fritidsintressen: ”Allt som gör mitt liv gott: jag tycker om min familj, mina vänner, att träna, golfa, renovera och fixa hemma.”
Dold talang: ”Apropå renovering: det har visat sig att jag är oväntat användbar där. Hade ingen aning om att jag var så praktiskt lagd, det har överraskat både min man och mig.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev