Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Regionen sätter p för semesterförsäljning

Publicerad: 19 mars 2020, 14:00

Region Jämtland Härjedalens sjuksköterskor har tidigare fått 12 000 kr per såld sommarsemestervecka.

Semesterplaneringen pågår för fullt på landets sjukhus. Flera regioner lockar med tusenlappar till medarbetare som inte tar ut fyra veckors ledighet på sommaren. Men i Jämtland Härjedalen begränsas nu möjligheten att ”sälja” sin semester.


Ämnen i artikeln:

Karriär

De två senaste åren har Region Jämtland Härjedalen lagt nästan 14 miljoner kronor på extra ersättningar till personal som skjutit upp sina semesterveckor och tagit ut dem under hösten i stället för i juni, juli eller augusti.

– Det är mycket pengar och vi behöver hushålla med våra resurser. Dessutom vill jag att personalen ska få vara ledig på sommaren, säger Maria Söderkvist, som sedan i höstas är regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Tidigare har sjuksköterskor och undersköterskor kunnat ”sälja” samtliga fyra veckor som de enligt semesterlagen har rätt att ta ut under sommaren. Sjuksköterskor har då fått 12 000 kronor per vecka och undersköterskor 8 000 kronor per vecka.

Detta har gällt i verksamheter som annars inte skulle ha fungerat under sommarmånaderna. Men nu finns erbjudandet inte längre kvar i Region Jämtland Härjedalen. Möjligen kan det bli aktuellt med bonus för ett fåtal flyttade semesterveckor i en del verksamheter – om schemat annars inte går att få ihop.

– Det kommer att vara väldigt specifikt, utifrån vissa behov. Men det kan vara bättre att hyra in sjuksköterskor och se till att medarbetarna får sin semester, säger Maria Söderkvist.

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören har regionen inga större problem att rekrytera sjuksköterskor till sommarens semestervikariat.

– Snart vet vi var vi får vakanser och då får vi se om vi behöver använda oss av sommarbonus. Men stryka semesterveckor ska inte vara det första vi gör. Och ingen ska stryka hela sommarsemestern, säger Maria Söderkvist.

Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund betalade förra året ut 1,8 miljoner kronor i ersättningar till sjuksköterskor och undersköterskor som tillsammans flyttade 309 semesterveckor.

Även i år får medarbetare skjuta upp en eller två semesterveckor, och de får då 6 000 kronor per flyttad vecka. Dessutom får den som arbetar extrapass mellan den 8 juni och den 31 augusti en extra ersättning på 160 kronor per timme.

– Extrapass används i större omfattning än flyttad semester, säger sjukhusets hr-chef Karin Cedwall.

Såväl extrapass som uppskjuten semester ska dock bara tas till i nödfall, framhåller hon.

– Vi vill ju att våra medarbetare ska få återhämtning och att de ska få semester på sommaren.

Karin Cedwall tror dock att Skånes universitetssjukhus kommer att fortsätta betala medarbetare för uppskjuten semester.

– Det är inte så lätt att komma ifrån det, även om vårt mål är att alla ska få sin sommarsemester.

Vårdförbundet rekommenderar medlemmar som går med på att skjuta upp sin semester att samtidigt se till att få sin ledighet under hösten beviljad.

– Annars förekommer det att man inte kan få ut semestern då heller, eftersom arbetsbelastningen kan vara väldigt hög, säger Malin Tillgren, ordförande i Vårdförbundet i Skåne.

Hon varnar också för att uppskjuten semester på lång sikt kan bidra till ohälsa och sjukskrivningar.

– Arbetsbelastningen är hög året runt. Därför bör man noga överväga om man inte behöver vara ledig i fyra veckor på sommaren.

Enligt Malin Tillgren händer det att ansvaret för semesterplaneringen läggs på arbetsgrupperna, vilket kan skapa ett tryck på arbetskamrater att avstå från semester på sommaren.

– Våra medlemmar är lojala både med patienterna och med kolleger, säger hon.

Hur viktigt det är för återhämtningen med en längre sammanhängande ledighet är dock oklart. Constanze Leineweber, docent i psykologi och forskare vid Stressforskningsinstitutet, känner inte till någon forskning som kan ge svar.

– Vi får ofta sådana frågor. Men vi vet inget om effekter av längre ledighet, i alla fall inget som baseras på forskning, säger hon.

Ni kanske borde forska kring det?
– Absolut. Det gör jag gärna, om någon finansierar det.

Forskare som undersökt hur människor mår efter en veckas ledighet har kommit fram till att det har en positiv effekt på humöret, men att effekten snabbt klingar av.

Constanze Leineweber kan heller inte säga om det spelar någon roll för svenskar att få vara lediga på sommaren, när dagarna är långa och ljusa, snarare än på hösten och vintern då det är mörkare.

– Folk reser ju så mycket i dag. Kanske hittar man en billig resa på hösten och får sol då i stället.

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Karriär

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev