onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Pingis och lego ska lyfta kreativiteten

Publicerad: 18 oktober 2019, 06:51

”Det ska inte kännas som ett klassiskt kommunalt kontor”, förklarar Maria Albjär, verksamhetsledare på Hbg Works och en av dem som varit med i arbetet med att utforma lokalerna.

Foto: Bildbyrån

Med pingpongbord, saccosäckar och legobitar vill Helsingborgs stad bryta gamla tankemönster och skapa innovation.

Ämnen i artikeln:

KarriärArbetsmiljö

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


I centrala Helsingborg ligger Hbg Works lokaler: två plan i en fastighet där det förut var butik och kontor. Nu känns här mer som en blandning mellan kontor och fritidsgård. Det klassiska poppande ljudet av en studsande pingisboll hörs från pingisbordet på nedre planet, och på väggarna sitter här och var post-it-lappar med peppande budskap eller text om olika steg i något pågående projekt.

En bred trappa binder samman de två planen, och här ligger kuddar på de vitlaserade trappstegen. Trappan utgör nämligen också ett slags läktare för de tillfällen då man har föreläsningar eller workshops i lokalerna.

Hbg Works öppnade i våras, men det är inte bara en arbetsplats.

– Hbg Works är en kommunal accelerator, det vill säga ett sätt för oss i Helsingborgs stad att snabbare komma från idé till lösning, säger digitaliseringsdirektör Martin Güll.

Via Hbg Works ska medarbetares idéer om nya arbetssätt tas tillvara, som en del i det politiska beslutet att Helsingborg ska bli en av Europas mest innovativa städer.

– När vi skulle inreda tänkte vi att det här ska vara platsen för Helsingborgs utveckling. Vi kände att det är jätteviktigt att lokalen andas nytt, och då inte bara att det ska vara nya möbler. Det ska inte kännas som ett klassiskt kommunalt kontor, förklarar Maria Albjär, verksamhetsledare och en av dem som varit med i arbetet med att utforma lokalerna.

– Vi kan inte sitta på ett traditionellt sätt i ett mötesrum och komma på nya saker. Det gäller att rucka på alla de gamla lösningarna, säger Martin Güll.

Besökare som kommer in på det övre av de två planen möts ändå av en ganska klassisk miljö med mötesrum i olika storlekar och några öppna ytor. Inredningen går i mjuka färger. Men några saker överraskar.

– Man kanske inte måste ha sex stolar i mötesrummen, man kan ha sex pilatesbollar. Innovation händer hela tiden, och det måste också ske i lokalerna, säger Maria Albjär.

En trappa ned är inredningen lite friare, med större ytor och andra färger. Här står pingisbordet och det ligger saccosäckar i klara färger på golvet.

– Här ska det vara lite som att komma in i naturen. Vi har tänkt solnedgång, och har därför ett mossgrönt golv och en dämpad färgskala. Och så har vi tagit in ganska mycket orange färger.

Innan lokalerna inreddes gjorde en arbetsgrupp inspirationsbesök i andra lokaler och innovationshubbar. Man höll även workshops, varav en inkluderade att bygga en legomodell över hur de nya lokalerna skulle kunna se ut.

Det är ett av de arbetssätt som man nu vill prova när idéer från kommunens medborgare ska finslipas.

– Vi har lego i vissa mötesrum. En del använder det för att få fram kreativa processer i hjärnan, men också som arbetsverktyg. Det ska kännas lekfullt att vara här. Att vara funktionell och högpresterande är inte detsamma som att inte vara lekfull, säger Maria Albjär.

På Hbg Works sitter en del medarbetare permanent, andra kommer dit en kortare period för ett projekt eller bara över dagen för att delta i en workshop. Här arbetar dessutom en ”studio manager” som håller koll på lokalerna, som man redan har märkt är under ständig förändring. Människor flyttar möbler, tar dit kylskåpspoesi, och i ett hörn har det uppstått ett litet bibliotek. Man har även anställt en ”community manager”.

– Den personen ska vara kittet mellan människorna. Möten och nätverkande händer inte alltid av sig självt. Vi gjorde en innovationsnätverksmätning, frågade 100 medarbetare vilka de pratar med om innovation och nya idéer. Det visade sig vara ganska mycket samma människor. Man hamnar lätt i samma spår och behöver lite hjälp att bryta dem, säger Martin Güll.

Hur viktig är atmosfären för att skapa förutsättningar för innovation?
– 50 procent, skulle jag säga. Det kommer att vara hela grunden för hur väl vi lyckas. Ett exempel är att en av våra partner kom hit med ett gäng för att jobba. Alla hade grå kostymer på sig, och det sätter en helt annan nivå på känslan i rummet än när vår chef Kamran går runt i hoodie och shorts. Ibland är han barfota. Det blir skillnad i kreativitet och acceptans för det ovanliga, säger Martin Güll.

Så du uppmuntrar folk att jobba barfota?
– Jag kanske inte kommer att anamma det själv, men det är viktigt att vi har en acceptans för att vi är olika och kan olika saker. Det är inte så att alla går barfota på Hbg Works. Men har vi en acceptans för det som sticker ut, då kan vi också acceptera nya tankar.

Två idéer som utvecklats på Hbg Works

VR för rekrytering inom vården
Filmer för att visa hur det är att jobba inom vården är en av de idéer som vuxit fram på Hbg Works.
– Man rekryterar 600 medarbetare per år för vikariat, men förlorar 30–40 procent av dem varje år för att jobbet inte passar dem. Det blir kostsamma rekryteringsprocesser. Nu har vi inspelade VR-filmer att använda i intervjusituationerna så att de sökande kan få en känsla för om det här är något för dem, säger Martin Güll.

AI-robot på förskolan
Helsingborgs skol- och fritidsförvaltning har under våren arbetat med idéutveckling. Ett hundratal idéer kom in, som medarbetarna under en vecka fick förfina och pitcha för utbildningsdirektören. Vinnare blev en AI-robot som kan svara på enkla frågor som förskolebarn ställer. Till exempel vad det blir för mat, hur vädret ska bli eller vilka kläder som passar att ta på sig inför uteleken.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev