fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Pay back-time för världsarvspiloten

Publicerad: 31 maj 2019, 11:12

Foto: DANIEL ERIKSSON/BILDBYRÅN

Ämnen i artikeln:

Karriär

Snart ska ingen som besöker Falun med omnejd kunna undgå att han eller hon befinner sig mitt i ett världsarv. Åtminstone inte om det tvååriga pilotprojekt, ”Stärka världsarv", som Ulrika Nisser just har satt i gång på Visit Dalarna når sitt mål.

”Ett världsarv kan synliggöras på så många fler sätt än genom guidade visningar i exempelvis den gamla gruvstaden. En av våra inspirationskällor är norska Röros, Faluns vänort. Där märker man i hela staden att det är ett världsarv”, säger hon.

Det är hennes tidigare arbetsgivare Tillväxtverket som tillsammans med Riksantikvarieämbetet och Region Dalarna tagit initiativ till pilotprojektet och står för finansieringen. Ursprungsidén kommer från FN-organet Unesco, som utvecklat en teoretisk modell i tio punkter kring hur man kan jobba på bredare front med hållbar världsarvsturism. Enligt Ulrika Nisser är några av nycklarna att se nya möjligheter och utveckla samarbeten med aktörer i lokalsamhället, från handel och hotell till föreningar, företagare och offentliga verksamheter.

”Tanken med piloten är att jobba fram en handbok som övriga världsarv och kulturbesöksmål i Sverige kan använda sig av.”

Ulrika Nisser betonar vikten av att hela tiden vårda och utveckla världsarven, annars tror hon att de riskerar att tappa sin relevans.

”Det är viktigt att beröra och involvera människor i världsarven. Det gäller inte minst grupper i samhället som annars kanske inte hade hittat dit. På så vis kan världsarven stärka sin attraktivitet och sin roll i samhället.”

Än så länge varvar hon arbetet på Tillväxtverket i Stockholm med det nya uppdraget i Falun. I sommar går dock flyttlasset till Rättvik och en gammal gård som hon köpt med sin blivande sambo.

– Valet mellan Stockholm och Dalarna var enkelt eftersom vi vill ändra livsstil och få mer utrymme för kultur, natur och friluftsliv. Jag är dessutom uppväxt i Grycksbo och har nu varit ifrån Dalarna så länge att det är dags för 'pay back-time'. Genom mina erfarenheter och mitt kontaktnät hoppas jag kunna ge tillbaka något till Dalarna, både i projektet och i den by där vi ska skapa vårt nya gemensamma liv.”

Tora Villanueva Gran

Mitt CV

Namn: Ulrika Nisser, 59 år.
Nytt jobb: Projektledare för ”Stärka världsarv” på Visit Dalarna.
Yrkesbakgrund: Har arbetat som kommunikatör, marknadschef och projektledare i statliga, kommunala och idéburna organisationer sedan mitten av 1980-talet. Ledde senast regeringsuppdraget inom hållbar destinations- och produktutveckling på Tillväxtverket. 
Drivkrafter: ”Energisk och nyfiken, gillar att bryta ny mark och utveckla verksamheter.”
Intressen: ”Möbler, konst och byggnadskultur. Tycker om hus med historia och att skapa trivsamma miljöer i mötet mellan gammalt och nytt. Ett nytt intresse är skogsträdgårdsodling!”
Dold talang: ”Åka fort och brant i massor av lössnö.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev