söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Patientsäkerhetsarbete ger inga snabba vinster"

Publicerad: 20 december 2019, 07:30

Svensk hälso- och sjukvård befinner sig i ett paradigmskifte som ställer höga krav på ledarskapet. Det här är något som triggar Rasmus Havmöller, ny chefläkare och ansvarig för det strategiska patientsäkerhetsarbetet i Region Skåne.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragChefskapLedarePatientsäkerhet

– Det görs stora framsteg inom sjukvården nu, både tekniskt och medicinskt. Det är en spännande resa att få vara med på, säger han.

Rasmus Havmöller har en bakgrund som hjärtläkare och forskare. Han har även varit chefläkare både i Region Uppsala och i Region Stockholm.

– En viktig faktor när du jobbar i en politiskt styrd organisation är att alltid komma ihåg vem du finns till för, nämligen invånaren och patienten. En annan sak jag tar med mig är att patientsäkerhetsarbetet är svårt och måste bedrivas systematiskt. Det ger inga snabba vinster. Det gäller att vara uthållig.

Att patientsäkerheten är högt prioriterad just nu råder inget tvivel om. Frågan är aktuell i hela landet, inte minst mot bakgrund av ett ökat fokus på vårdskador och hotet om ökad spridning av multiresistenta bakterier.

Vad står högst på agendan att åtgärda i Skåne?  
– Som alla vårdgivare har vi ett stort fokus på vårdrelaterade infektioner. Just nu förbereder vi också införandet av ett nytt digitalt vårdsystem som vi hoppas ska ge stora vinster. Det är ju inte ovanligt att patienter byter avdelningar eller flyttar över organisationsgränser, och att jobba i flera olika vårdsystem är inte ofarligt.

En annan åtgärd är att man håller på att tillsätta en chefsjuksköterska i regionen, berättar Rasmus Havmöller.

– Det här är viktigt för att få med omvårdnadsperspektivet på ett ännu mer strategiskt sätt. Det blir ett pararbete oss emellan.

En av de saker som lockade honom till chefläkartjänsten är sjukvårdens snabba digitalisering. E-hälsan medför att allt mer vård framöver kommer att ske utanför sjukhusets väggar.

– För mig är det uppenbart att de organisationer som lyckas med den här omställningen kommer att bli väldigt framgångsrika. De som inte lyckas haka på kommer däremot att få större problem att leverera god och jämlik vård, säger Rasmus Havmöller.

– Men jag är optimistisk och anser att vi är väl rustade för att klara det här, både regionalt och nationellt.

Malin Letser

Mitt cv. Rasmus Havmöller

Nytt jobb: Chefläkare och ansvarig för patientsäkerhetsarbetet i Region Skåne.
Yrkesbakgrund:
Hjärtläkare och disputerad forskare. Även flera års erfarenhet som chefläkare i Region Uppsala och Region Stockholm.
Ålder: 43 år.
Intressen: Idrott, resor och musik.
Drivkrafter: ”Utöver det uppenbara, att göra sjukvården ännu säkrare och bättre, är det att alltid försöka lära mig något nytt och att utveckla både mig själv och mina kollegor.”
Dold talang: ”Bra på alfapet.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev