tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Över 100 kommuner vet inte om personalen är vaccinerad

Publicerad: 13 december 2021, 09:18

113 av 215 kommuner vet inte om personalen som jobbar med äldre och sköra är vaccinerade eller ej. Foto: Johan Nilsson, Pontus Lundahl/TT

Mer än 100 av landets kommuner gör inga kontroller alls av om personal som jobbar med äldre är vaccinerade mot covid-19. Nio kommuner både frågar och omplacerar ovaccinerad personal. Det visar en enkät som SVT har gjort.

Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot covid-19ChefskapLedareÄldresjukvårdÄldrevårdLSSLSS-boenden

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


215 av landets 290 kommuner har deltagit i SVT Nyheters enkät. 113 av dem svarar att de varken frågar om vaccination eller vet huruvida vård- och omsorgspersonalen är vaccinerad eller ej.

Var femte kommun ställer frågor om saken vid nyanställning.

Nio av kommunerna både frågar personalen om vaccination och omplacerar ovaccinerad personal. Eskilstuna är en av dem. Kommunen har tolkat lagar och regler så att det är fritt fram att ställa frågan om en anställd är vaccinerad – däremot kan man inte kräva att personen svarar.

– Vill man inte svara, det är helt upp till den enskilde, då betraktar vi dem som att de inte är fullvaccinerade, säger vård- och omsorgschefen Johan Lindström till SVT.  

Den som inte vill uppge om den är vaccinerad erbjuds att snabbtesta sig för covid-19 inför varje arbetspass. Vill den anställda inte det heller blir det en diskussion om omplacering. 

Enligt Johan Lindström har Eskilstunas strategi inte uppfattats som kontroversiell. De flesta medarbetare som inte velat svara på kommunens frågor om vaccination har gått med på att göra snabbtester innan de går till jobbet. 

LÄS MER: Västerås ska covidtesta personal tre gånger i veckan

LÄS MER: Checklista ska hjälpa regionens chefer att flytta ovaccinerade

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev