onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Nye vd:n på Läckö: ”Jag har ingen tjänstebostad på slottet”

Publicerad: 6 maj 2021, 10:38

Rum med utsikt – Stiftelsen Läckö slotts vd Jan Malmgren har kontor i ena flygelbyggnaden.

Foto: Mathias Bergeld och Läckö slott

Vad är väl ett chefsjobb på slottet? Det kan ju vara fruktansvärt dötrist och långtråkigt och … alldeles underbart? ”Ja, det känns som om jag hamnat väldigt rätt”, säger Jan Malmgren, nytillträdd vd för Stiftelsen Läckö slott strax utanför Lidköping.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragFastigheterTurism

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Efter knappt tre år på Skaraborgs kommunalförbund har han lämnat den grå kommunala vardagen för vad han själv kallar ”ett litet ljust sagoslott” på en udde i Vänerskärgården.

– Fast jag tycker inte att kommunsfären är grå och trist, det är ett väldigt spännande samhällsutvecklingsuppdrag man har. Många utmaningar men många möjligheter också. Skaraborg var ju ett eget län en gång i tiden och därför har de 15 kommunerna som ingår en vana att samverka som verkligen är grunden även för kommunalförbundets arbete. Det har varit en jättehäftig tid!

Men inte så glammig, kanske? Bor du kungligt nu?
– Haha, nä, jag har inte fått någon tjänstebostad på slottet. Men det som skiljer Läckö från många andra slott är att man inte byggt om det till konferensanläggning eller liknande. Det är inte uppvärmt heller utan bevarat precis som på 1600-talet, med möbler och allt – så det är en känslig miljö. Själva kansliet ligger i ena flygeln och där har jag mitt kontor med utsikt över slottet och Vänern. Väldigt vackert!

Stiftelsen bildades av Lidköpings kommun, Skaraborgs läns landsting och landstinget i Älvsborgs län genom Västergötlands turistråd (båda ingår numera i Västra Götalandsregionen), Crafoordska stiftelsen i Lund och Lidköpings Sparbank. I styrelsen ingår även representanter från Länsstyrelsen i Västra Götaland, Göteborgs universitet, Statens fastighetsverk och Nationalmuseum – den sistnämnda platsen är dock vakant för tillfället.

Finansiering sker dels via regionen, Lidköpings kommun och Sparbanksstiftelsen i Lidköping, dels via intäkter från de i storleksordningen 150 000 personer som årligen besöker slottet och dess omgivningar.

Eller snarare besökte. För självklart har pandemin här, precis som överallt annars, kastat sin glädjefattiga skugga över verksamheten. 

Ni brukar ha mängder av aktiviteter på Läckö, från småkrypssafari till kajakträffar och konstutställningar. Hur går det nu i coronatider?
– Förra året slog alla verksamheter tvärstopp och även vi. Då fanns här ingenting under våren och försommaren. Sedan uppmanade myndigheterna ju till hemester och då kom besöksströmmarna tillbaka, så 2020 blev inte riktigt så illa som befarat. Och med de lärdomarna tar vi oss an det här året. 

– Det som är nytt är att pandemilagen sätter gränser för hur många besökare vi får ha per rum. På våra guidade turer, till exempel, får max fem personer gå runt i grupp. Men det som svider mest är att vi inte kan jobba med våra operaföreställningar. Läckö har ju etablerat en otroligt lyxig operaverksamhet på somrarna som verkligen sticker ut – den är det många som saknar. Sedan har vi stora konserter också. Lars Winnerbäck var planerad till augusti men måste också skjutas upp. 

Hur ser sommarplaneringen ut nu då?
– Vi vet inte! Om vaccinationsprogrammet kommer i gång ordentligt och myndigheterna släpper restriktionerna, låt säga i juni, då måste vi ta vara på den ökande efterfrågan. Så det är lite plan A och plan B vi jobbar med. Sedan för vi dialog kring några spännande projekt med Fastighetsverket som äger slottet.

Vadå för projekt?
– Dels är vi inne i en renoveringscykel av fasaden, vilket är väldigt välkommet. En annan fråga som stiftelsen jobbat länge med är att få till en fin belysning. Det har gjorts lite olika försök, men nu tittar vi på modern teknik och hoppas få till en lösning under våren. För det är ju ett fint slott som tål att synas, det ska inte ligga i mörker för sig självt på kvällstid. 

Svåraste utmaningarna med ditt nya jobb?
– Hm, jag tänker så sällan på svårigheter … Men detta är en väldigt liten verksamhet. Vi har få fast anställda och ganska många säsongsanställda. Så den stora svårigheten är förstås pandemin. När kan vi köra i gång igen? 

MItt cv. Jan Malmgren

Nytt jobb: Vd Stiftelsen Läckö slott. 

Ålder: 54 år.

Yrkesbakgrund: Disputerat i ekologi. Arbetat med hållbar samhällsutveckling i Örebro, Västerås och Varberg. Senast förbundsdirektör i Skaraborgs kommunalförbund. 

Ville bli som barn: ”Det var ekologi, natur, miljö och kultur jag brann för när jag växte upp i Örebro på 1970- och 80-talet.” 

Bästa livsrådet du fått: ”När det kommer chanser och erbjudanden i livet, då vill du inte tacka nej, sa en professor till mig när jag pluggade i Göteborg. Och det tror jag är viktigt: att ha ett öppet sinne för att våga testa nya utmaningar.” 

Fritidsintressen: ”Foto, musik, umgås med familjen. Har hustru och tre pojkar i övre tonåren.” 

Dold talang: ”Att se människor. Vet inte om det är någon talang eller om den är så dold, men jag använder den i mitt yrkesliv hela dagarna.”

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev