Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Nya förskolechefen: ”Digitalt material kräver kunskap”

Publicerad: 2 september 2021, 08:38

”Det finns fantastiskt material i förskolan”, säger Cathrine Croona och syftar bland annat på roboten Blue-Bot.

Foto: Privat/pressbild

Tvååringar kan lära sig grunderna i programmering. Ettåringar också, säger Ulricehamns nya förskolechef Cathrine Croona.   


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragFörskolaDigitala läromedel

Som IKT-samordnaransvarig för förskolan i sin hemkommun Falköping ansvarade hon för digitaliseringen av verksamheten – erfarenheter hon tar med sig till Ulricehamns kommun där digitaliseringen av förskolan nu är ett prioriterat område. 

– Våra styrdokument säger att barnen ska få adekvat digital kompetens och det betyder så mycket mer än Ipads. Det handlar om programmering, om att projicera och om att upptäcka digitala fenomen, säger hon.

Men ni lär väl inte så små barn programmering?
– Joho! Det finns fantastiskt material i förskolan, bland annat roboten Blue-Bot. Man trycker på pilar på robotens rygg och använder den i lekfulla former. Det klarar en tvååring lätt, en ettåring också. När de blir äldre kan de bygga banor, små sekvenser som upprepar sig. Det blir första ledet i att förstå hur en programmering är uppbyggd.

Det kräver väl viss kompetensutveckling för personalen också?
– Absolut. Det räcker inte att bara stoppa in nytt digitalt material i verksamheten, man måste också ha kunskap så att det blir ett aktivt användande för barnen, med ett pedagogiskt syfte.

Fast allt filmande och digitalt dokumenterande av barnens vardag tar väl även tid från kärnverksamheten. Är digitalisering av förskolan verkligen något föräldrar och barn efterlyser?
– Det gäller att involvera barnen och låta dem äga sin dokumentation. När vi når dit blir det inget som ”tar tid” för personalen, utan något man gör tillsammans. Dessutom är dokumentationen ofta en del av det systematiska kvalitetsarbetet, vårt sätt att kunna utvärdera verksamheten. 

– Men högläsning och böcker får förstås inte ersättas fullt ut av de digitala verktygen, det är jätteviktigt att de finns kvar. Regeringen har ju också skjutit till ganska mycket pengar i statsbidrag för språkutveckling så det gäller att hitta en balans.     

Vilka är dina styrkor som förskolechef?
– Jag får ofta höra att jag är en coachande chef och bra på att skapa relationer. Och att jag jobbar mycket med det tillitsbaserade ledarskapet. Dessutom har jag en bred kunskap inom många områden: förskolan, den politiska arenan och näringslivet. 

Politiska arenan, på vilket sätt?
– Jag är engagerad politiskt i Falköping och har suttit i både nämnder och som ersättare i kommunfullmäktige. Men jag skiljer på rollerna, för som tjänsteman är det oerhört viktigt att ha goda relationer till politiken. Att jag har med mig erfarenhet från båda sidor tycker jag dock är en stor styrka. 

Mitt cv. Cathrine Croona

Nytt jobb: Verksamhetschef för förskolan i Ulricehamns kommun. 

Ålder: 47 år. 

Yrkesbakgrund: Förskolelärare, rektor och förskolechef i både privat och offentlig sektor, bl a i Falköping. Närmast verksamhetschef förskolan i Vara kommun.  

Ville bli som barn: ”Det jag minns från min gymnasietid är att jag ville jobba med barn eller ungdomar med svårigheter på något sätt.” 

Bästa livsråd: ”Jag har ett citat från pingvinerna i filmen Madagaskar som jag ofta använder: ’Le och vinka’. Man stöter på motgångar men man tar sig alltid ur dem på något sätt, så det är bara att le och vinka och ha siktet framåt.”

Gör helst på fritiden: ”Har alltid hållit på med lagidrott tidigare, både fotboll och handboll, och det har nog präglat mycket av mitt arbetsliv också – att man hela tiden är en lagspelare. Gillar också att fixa i trädgården och vara ute i naturen.” 

Dold talang: ”Jag tycker mig ha en bra ekonomisk strategisk kompetens. Jag är duktig på att se ekonomiska möjligheter, faktiskt.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev