Ledarskap
”Nu bygger vi 2000-talets årsring”
Publicerad: 28 februari 2020, 06:00
Nya Norrtälje hamn, kommunens hittills största stadsutvecklingsprojekt, hamnar nu på Charlotte Köhlers bord. Foto: Norrtälje kommun
”Jag tycker att vi ska höja nivån. Både på kunskapen hos kommunens folkvalda och på kvaliteten på det som byggs. Ställer vi krav i dag får vi något i morgon”, säger Charlotte Köhler. Från den 1 april är hon stadsarkitekt i Norrtälje.
Den nyinrättade tjänsten var ett vallöfte från Liberalerna (som styr Norrtälje i allians med M, C och KD) som nu infriats. Att jobbet gick till kommunens hittillsvarande samhällsbyggnadsdirektör är kanske ingen kioskvältare, men själv ser hon rollerna som fundamentalt olika.
– Tidigare har jag inte varit inne i gestaltningsfrågorna, det har mest handlat om ekonomi och verksamhetsmål. Nu får jag användning för min arkitektkunskap, säger hon.
Det sägs att du är efterlängtad?
– Ja, det ryktas om det! Både politiker, tjänstemannaorganisationen och de boende har velat ha en stadsarkitekt, här har inte funnits någon på många år.
Högst på agendan ligger att ta fram ett arkitekturprogram. Enligt Charlotte Köhler handlar det om ett slags guideline för kvalitet och funktion.
– Den ska hjälpa till så att vi får en genomtänkt gestaltad livsmiljö som ger oss vad vi behöver och stärker oss.
Och det har inte Norrtälje i dag …?
– Det är inte så att vi har noll gestaltad livsmiljö! Men Norrtälje stad är ett par hundra år gammal och kommer fortsätta att finnas ett par hundra år till, och för att styra mot något måste man ha en plan.
– Det är det arkitekturprogrammet är till för: att bevaka vissa frågor och hålla dem levande. Hur skapar vi ett hållbart samhälle med miljöer som är trivsamma, funktionella och trygga? Det kan vara platser där jag finner återhämtning, platser där jag finner energi, platser där jag kan verka som företagare – platser där jag kan leva och bo, helt enkelt. Då får vi ett attraktivt samhälle.
Byggtakten i den vidsträckta skärgårdskommunen är hög och flera stora stadsutvecklingsprojekt pågår, bland annat i hamnen. Här kommer bortemot 5 000 människor inom några år att kunna flytta in i vad som visionärt beskrivs som en levande stadsdel ”med lekfulla miljöer, minimalt med biltrafik och massor av roliga aktiviteter” – givetvis i förhoppning om att locka fler barnfamiljer till Norrtälje.
På den nya stadsarkitektens bord ligger även att inrätta ett skönhetsråd.
Sådana ses ju ibland, inte minst från politiskt håll, snarast som ett hinder för expansion?
– Nja, skönhetsrådet är faktiskt ett politiskt uppdrag så vi får se var det landar. Städer utvecklas ju också efter de trender som finns. Det bildas årsringar på en stad! Norrtälje har sin medeltida stadskärna längst in med nyare bebyggelse i årsringar utåt, och nu bygger vi 2000-talets årsring. Det är också en del av historieberättandet kring en stad. Att det blir variation i det som byggs.
Vad gör dig till rätt person för jobbet?
– Dels min arkitektbakgrund, den gör att jag ser helheter och kanske inte fastnar i detaljer. Dels har jag jobbat kommunalt i väldigt många år och förstår den kommunala processen. Från planering till bygglov.
Ditt bästa ledarskapsknep?
– Att se och lyssna. Det låter enkelt, men … Jag har haft glädjen att vara chef i många år och tycker om att lyfta andra kollegor. Få människor att tro på sig själva.
Har du gjort några misstag i yrkeslivet som du inte vill göra om?
– Haha, ja det har jag gjort. Jag brukar förtränga dem bara!
Mitt cv. Charlotte Köhler
Nytt jobb: Stadsarkitekt Norrtälje kommun.
Ålder: 52 år.
Yrkesbakgrund: Landskapsarkitekt i grunden. Handläggande planarkitekt i Södertälje, plan- och byggchef i Kiruna, förvaltningschef bygg och miljö i Östhammars kommun, närmast samhällsbyggnadsdirektör i Norrtälje.
Drivkraft: ”Att vara med och skapa ett gott samhälle. Den goda platsen, som en arkitekt skulle säga.”
Gör helst på fritiden: ”Har ett äldre trähus som jag bygger om, fem höns och fyra barn, så jag har inte så mycket fritid.”
Dold talang: ”Är duktig på att fotografera.”