fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Norrtälje vill hjälpa anställda i karriären

Publicerad: 28 maj 2019, 13:52

HR-strateg Mona Duncansby Cewenhielm vill utveckla talangerna bland kommunens anställda.

Foto: Therése Bäckström

Norrtälje kommun startar ett nytt karriärprogram för framtida ledare och chefer. Det vänder sig inte bara till dem som vill bli chef, utan även till anställda som vill utvecklas på arbetsplatsen men ännu inte vet hur.

Ämnen i artikeln:

Karriär

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


När kommunen står inför ekvationen att erbjuda mer service till en ökande befolkning utan att öka kostnaderna för mycket, då blir de egna medarbetarna nyckelspelare. Så tänker Norrtälje kommun, som vill få fler anställda att ta steget till ledarskap och annan utveckling.

På köpet blir man en attraktiv arbetsgivare som kanske också kan locka personer att flytta in och börja jobba i kommunen eller något av de kommunala bolagen.

– Medarbetarutmaningen växer i och med att prognoserna visar att kommunens invånarantal ökar kraftigt. Både den åldrande befolkningen och de yngsta, alltså de som behöver mer av den kommunala servicen, blir fler. Då måste vi antingen jobba smartare, bli fler anställda eller en kombination av det, säger Mona Duncansby Cewenhielm, hr-strateg i Norrtälje kommun.

En väg mot att jobba smartare är att fånga upp den kompetens och ambition som redan finns bland de anställda.

Ledarskapsprogrammen ska starta efter sommaren. Det blir två spår: dels ”Ledartalang”, där målet är att 75 procent av deltagarna ska ha ett chefsjobb inom två år, dels ”Egen karriär” som vänder sig till medarbetare som har ett driv att utvecklas vidare, men ännu inte riktigt vet hur eller i vilken roll.

Norrtälje kommun har sedan tidigare en medarbetarfilosofi och ett arbetssätt som utgår från att medarbetarna kan och vill bidra till utveckling och att innovation är en viktig del i det.

Medarbetaren är central i organisationen, från att det tidigare var mer chefsfokus, förklarar Mona Duncansby Cewenhielm.

– Unga kommer inte att vilja sitta och förvalta gamla arbetssätt. Man vill vara med och förändra.

Vad i de gamla arbetssätten har yngre svårt med?

– Ett exempel kommer från vår bygg- och miljöförvaltning. Många arbetsuppgifter var förut tråkiga och monotona, medan det finns mer intresse för kontakter med människor. Nu har vi robotiserat processer för att frigöra tid som kan läggas på kvalitativ kontakt med medborgarna.

Nu startar snart processen att plocka ut de 10–15 personer som ska gå ”Ledartalang”. Det riktar sig till medarbetare som arbetar inom Norrtäljemodellen och som både av sig själva och sina chefer ses som framtida chefsämnen.

”Egen karriär” riktar sig till medarbetare inom kommunen som är intresserade av att utvecklas personligen och engagerade i att delta i kommunens utveckling, men inte nödvändigtvis i en chefsroll.

Hur mycket kommer de här utbildningarna att kosta?

– Om vi byter ut ett antal externa rekryteringar mot interna blir det inte en kostnad i plånboken i slutänden. Det är generellt dyrare att rekrytera en extern chef än en medarbetare, så det går ihop, säger Mona Duncansby Cewenhielm.

Finns det då några medarbetare som är intresserade av att ta steget till chefsposterna? Det verkar så. Mona Duncansby Cewenhielm är själv relativt nyanställd inom Norrtälje kommun, hon började i januari. Då fanns redan information om att programmet för blivande chefer var på gång.

– När jag började var det bland det första som hände att medarbetare hörde av sig och frågade om Ledartalangprogrammet. Det har varit ett otroligt intresse, det känns som att det finns ett undertryck kring det här. Att vi också nu ska ha spåret ”Egen karriär” är en nyhet. Det gick ut på intranätet häromdagen och jag fick frågor redan i dag om det, säger Mona Duncansby Cewenhielm.

Så drillas Norrtäljes framtida ledare

”Ledartalang” är öppet för 10–15 deltagare som träffas en gång per månad. Programmet startar i höst och pågår i ett halvår. Ur innehållet: Demokratiskt styrd organisation, Ledarvärderingar och ledarstil, Redoläge – träning, praktik, nätverk och handlingsplan.

”Egen karriär” är öppet för 30–40 deltagare som får delta på ett tre seminarier om bland annat karriärvägar, drivkrafter och nätverk. Programmet startar i höst och pågår under tre månader.

Ledarskapsprogrammet görs inom ramen för Norrtäljemodellen och är öppet för anställda från Norrtälje kommun, Kommunalförbudet sjukvård och omsorg och Norrtälje kommun, TioHundra AB och de kommunala bolagen Norrtelje Energi, Roslagsbostäder och Campus Roslagen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev