Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Norrköpings kommundirektör får gå

Publicerad: 1 november 2022, 11:50

Norrköpings kommundirektör Anna Thörn byts ut. Kommunstyrelseordförande Sophia Jarl (M) vill ha en ny riktning för kommunen.

Foto: Pressbild

Norrköpings kommundirektör Anna Thörn får sluta efter bara ett och ett halvt år på posten. Det nya politiska styret vill ha förändring.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttChefskapModeraterna

JD


Beslutet meddelades på torsdagsförmiddagen och motiveras av kommunstyrelseordförande Sophia Jarl (M) med att kommunen behöver en chef som kan leda kommande förändringar. 

– Vi kommer att ändra inriktning på kommunens arbete och då vill vi själva hitta någon som vi tror är bäst på att klara de rätt stora förändringarna, säger Sophia Jarl till SVT Öst. 

Beskedet kritiseras hårt av oppositionsrådet Robert Nordman (MP) som anser att det skapar ”fullständig onödig oro”. 

– Det finns en balansgång mellan en önskan att sätta prägel på kommunens organisation och att visa tecken på maktfullkomlighet. Signalerna vi får från Borgerlig samverkan, och allra mest från Sophia Jarl, tippar klart över till det senare, säger han.

Totalt kommer beslutet att kosta kommunen närmare 1,7 miljoner kronor, motsvarande tolv månadslöner. Enligt Anna Thörn var uppsägningen odramatisk, rapporterar SVT Öst. 

Under rekryteringsperioden går kommunens samhällsbyggnads direktör Anna Selander in som tillförordnad kommundirektör.

Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna bildade efter valet en ny koalition i Norrköping, under namnet Borgerlig samverkan. Partierna styr i minoritet med stöd av SD.

LÄS MER: SD-stöd ger maktskifte i S-styrda Norrköping 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev