lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Nattjouren som jobbar på dagen

Publicerad: 8 november 2019, 09:17

Röntgensjuksköterskorna Christina Leidemark-Böö och Jessica Forsell hanterar svenska röntgenbilder från andra sidan jordklotet.

Foto: Minna Uhlin

Många röntgenavdelningar har brist på personal och tvingas hitta nya lösningar. TMC täcker nattjouren på svenska sjukhus – från Sydney, Australien.

Ämnen i artikeln:

Karriär

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Febrilt arbete pågår på våning 13 i en av Sydneys skyskrapor. Ett akutlarm har kommit från ett sjukhus i Sverige. Nu måste röntgensjuksköterskan Christina Leidemark Böö och kollegerna i kontorslandskapet agera snabbt.

Hon tar emot samtalet från den svenska röntgenavdelningen, kopplar in radiologen i rummet intill som lämnar ett första svar och diskuterar behovet av akuta vårdinsatser.

– Vi vet aldrig vad som väntar under en arbetsdag. Det är charmen med vårt jobb, säger hon.

Telemedicine Clinic (TMC) grundades i Barcelona 2002 av fyra svenskar och har i dag kontor i Spanien, Skandinavien, Storbritannien och i Australien, där jourverksamheten täcker natten på svenska och danska sjukhus.

Christina Leidemark Böö har haft olika roller på företaget sedan 2005, gjorde sin första vända i Sydney 2012 och är nu åter i Australien med ett arbetsvisum som går ut februari 2021.

Här har TMC en it-ansvarig, sju röntgensjuksköterskor och 20 radiologer med olika specialistkompetenser. Arbetet går ut på att ta emot och granska röntgenbilder från andra sidan jordklotet som inte kan vänta till dagtid. Alla hamnar först på röntgensjuksköterskornas datorskärmar.

– Min viktigaste uppgift är att göra en första bedömning och upptäcka misstänkta fynd som behöver få förtur. Sedan tar en radiolog över för granskning och prioritering, säger Christina Leidemark Böö.

Det påminner om en natt på en vanlig svensk sjukhusjour. Skillnaden är att personalen sitter på kontor och jobbar dagtid. När nattskiftet går på i Sverige vid 22.00 börjar också Christina Leidemark Böö, men tack vare åtta timmars tidsskillnad är hennes klocka 06.00 på morgonen.

– När jag jobbade jour i Nyköping sov vi hemma och fick åka in om något hände. Att bli väckt klockan tre på natten är inte roligt. Fördelen med TMC är också att det alltid finns kolleger nära om det kommer kniviga fall. Det är även positivt för svenska småsjukhus som får tillgång till specialister. Jag tror det är bra för patienten, helt enkelt, säger hon.

Varje dag granskas minst 300 akutfall. Oftast handlar det om CT-undersökningar, alltså skiktröntgenbilder som kan visa tecken på stroke, inre blödningar eller andra allvarliga tillstånd.

Målet är en svarstid på högst 60 minuter.

– Om vi får in många trauman kan det hända att mindre allvarliga fall får vänta längre. Men då är undersökningarna tittade på och vi har frågat radiologen om prioriteringen är okej. Fast det gör ont att se när patienter får vänta.

Utöver att hålla koll på flödet av bilder består en stor del av jobbet av att prata i telefon. Christina Leidemark Böö ringer till remittenter och radiografer om något är oklart eller saknas, och hon tar emot samtal från sjukhus som vill veta vad som händer med just deras fall.

– Under de första fyra timmarna ringer det konstant. Det kan bli lite stressigt när vi har många undersökningar.

Hon ser inga särskilda utmaningar med att övervaka akutfall på distans. I dag har många radiologer i Sverige arbetsstationer hemma och granskar bilder därifrån. I cyberrymden spelar det mindre roll om avståndet till sjukhuset är 10 mil eller 16 000.

– Ibland pratar våra radiologer med remittenten samtidigt som bilderna från ett trauma rullar in, och då kan de ge ett snabbt första besked. Det är fascinerande.

Teknik kan strula. Hur ser du på riskerna?
– Vi har inte haft så stora missöden, men några gånger har systemet legat nere en halvtimme. Det är frustrerande. På sjukhusen blir de förstås irriterade, de är vana att ha vår service och betalar för den.

Christina Leidemark Böö tillägger att det också händer att sjukhusen gör it-uppdateringar men glömmer att stämma av att integreringen med TMC fortfarande fungerar. Då kan det exempelvis uppstå problem med att skicka remisser.

– Man tittar bara på sitt eget system och glömmer att det ska kunna prata med ett annat. Men sjukhusen har ofta it-support dygnet runt, det löser sig vanligtvis fort, säger hon.

Region Jönköpings län har anlitat TMC sedan 2011. Henriettae Ståhlbrandt, biträdande verksamhetschef på radiologiska kliniken, ser två stora fördelar.

– En är arbetsmiljön. Vi radiologer slipper gå upp på nätterna och jobba när vi är trötta. En annan är att våra kliniker får bättre kvalitet på sina svar. TMC har utvilade radiologer som kan se detaljer på ett annat sätt.

Enligt en genomgång som gjordes innan avtalet tecknades fanns också pengar att tjäna.

– Har man färre än sex undersökningar i timmen är TMC bättre ekonomiskt. Sjukhus med högre volymer tjänar på att ha en egen jour. Vi betalar TMC per fall och egna radiologer per timme, säger Henriettae Ståhlbrandt.

Tekniskt har samarbetet fungerat bra. Utmaningarna ligger på ett annat plan:

– Våra sköterskor känner att de inte har tryggheten som det innebär att ha en radiolog i huset. Om en patient får en allergisk reaktion måste de ha hjälp. På våra tre sjukhus tar narkosjouren sådana problem.

Henriettae Ståhlbrandt kan inte se att Region Jönköpings län skulle sluta anlita TMC.

– Det är brist på radiologer i hela landet och då är detta en alldeles ypperlig lösning. Vi har alltid en bakjour, men numera får radiologen sova på natten.

Minna Ulin (text & foto)

Detta är TMC

Telemedicine Clinic, med huvudkontor i Barcelona, levererar röntgenutlåtanden via teleradiologiska lösningar till röntgenavdelningar i Europa.
Kontoret i Sydney öppnade 2007 och täcker i dag nattjouren på 58 svenska sjukhus och 6 danska sjukhus årets alla dagar.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev