Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Nätläkarbranschen behöver bli ifrågasatt"

Publicerad: 17 oktober 2019, 09:00

Efter nio år som hälsovalschef i Region Sörmland har Asghar Farahani gått över till digital vård på Doktor.se.

Foto: Pelle Asplund och Region Sörmland

Som ny Sverigechef för Doktor.se satsar Asghar Farahani på en bransch han själv tidigare kritiserat hårt.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragNätläkare

– Jag säger som Churchill sa: Den som aldrig kan ändra åsikt kan aldrig ändra på någonting, säger Asghar Farahani, som närmast kommer från jobbet som hälsovalschef i Region Sörmland.

Han har en bakgrund som sjuksköterska och började sin karriär på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Min fru är också sjuksköterska och det var hon som inspirerade mig att välja yrket. Tidigare hade jag jobbat mycket inom industrin, men jag trivdes aldrig med det. Jag ville jobba med människor.

Chefskarriären tog fart 2001 och 2010, när vårdvalet infördes, fick han jobbet som hälsovalschef i Region Sörmland. Det var under den här perioden som nätläkarna etablerade sig på marknaden – något som Asghar Farahani initialt var mycket kritisk till.

– Nätläkarna dök i princip upp över en natt. Jag tror att alla blev ganska tagna på sängen. Det fanns inga överenskommelser med SKL och inga riktlinjer alls. Räkningarna som kom från de här bolagen då var väldigt oprofessionella, vilket jag ansåg var ett slöseri med skattemedel.

Det har hänt mycket sedan dess och i dag har Asghar Farahani en annan inställning.

– När saker och ting utvecklas måste man kunna ändra sig. I dag finns det regleringar och avtal. Dessutom är jag övertygad om att nätläkarna fyller en viktig funktion, säger han och tillägger att allting så klart inte är perfekt:

–  Nätläkarna är fortfarande bara en några år gammal historia, så branschen behöver bli ifrågasatt och granskad. Men jag tror på sund kritik och en god samverkan som gör att vi kan fortsätta ha en bra vård i Sverige.

I rollen som Sverigechef för Doktor.se hoppas Asghar Farahani att han kan vara med och skapa nya lösningar för hälso- och sjukvården i framtiden.

– Sanningen är den att vi måste hitta nya arbetssätt inom vården. Det spelar ingen roll hur många miljarder som pumpas in, det kommer ändå inte att räcka i takt med att vår befolkning blir allt äldre. Då kan vi inte bara hålla fast vid konservativa synsätt. Vi måste tänka nytt, säger han.

Malin Letser

Mitt cv. Asghar Farahani

Nytt jobb: Sverigechef för Doktor.se.
Ålder: 60 år.
Yrkesbakgrund: Enhetschef och verksamhetschef på en vårdcentral i Huskvarna, chef för akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping samt hälsovalschef i Region Sörmland.
Intressen: ”Att läsa faktaböcker, ta långa promenader, äta på restaurang, gå på bio och umgås med familj, barn och barnbarn. Jag njuter av varje minut tillsammans med dem.”
Dold talang: ”Jag spelade lite instrument som ung, men jag har inte gjort det sedan dess. Min fru blev därför väldigt överraskad och nog lite imponerad när jag för några år sedan kom över en trumma och började spela. Hon hade ingen aning om att jag kunde det.”

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragNätläkare

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev