Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”När barnen försvinner in i sina skärmar kan musiken ge perspektiv”

Publicerad: 8 oktober 2020, 16:15

”Shellback började spela trummor för Peter Svensson, som fortfarande är trumlärare”, berättar Fredrik Gustafsson om kommunala musikskolan i Karlshamn.

Foto: Karlshamns kommun

Som ny chef på den kommunala musikskolan i Karlshamn måste Fredrik Gustafsson anpassa verksamheten efter coronarestriktionerna. ”Vi kan inte vänta med att ta beslut bara för att vi inte vet hur det blir i höst”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Som liten ville Fredrik Gustafsson bli advokat, men på högstadiet blev han allt mer intresserad av musiken.

– När jag på gymnasiet blev intresserad av pop tog det fart. Framför allt tyckte jag om The Ark och Håkan Hellström.

Vad fick dig att söka jobbet i Karlshamn?
– Musiken ligger som grund för mitt liv och mina första steg var inom den kommunala kulturskolan i Ronneby. Och det är viktigt med en återväxt bland musiker. När barnen blir mer digitaliserade och försvinner längre in i sina skärmar kan musiken vara ett sätt att få andra perspektiv. Skolan har då en viktig funktion, och då vill jag vara med och utveckla den.

Du börjar ditt nya jobb under pandemin. Hur påverkar det er verksamhet?
– Coronariktlinjerna kom redan i våras, men det är ändå mycket frågor. Verksamheten är tvådelad: dels undervisning för barnen, dels konsertverksamhet. Det är den vi siktar på. Men vi måste ta de beslut som vi kan utefter det läge som gäller nu. Vi vet inte hur hösten blir. Vi väntar med spänning på om man kommer att släppa på begränsningen på 50 personer.

Du arbetar 60 procent som musikskolechef och 40 procent som frilansande dirigent och arrangör. Finns det några jobb för musikfrilansare hösten 2020?
– För mig är det lite speciellt för jag har sagt upp mig från Marinens musikkår. Men jag har fortfarande kvar några månader på min anställning där, så jag har ännu inte blivit utkastad i frilanskylan. En del arrangörsjobb snurrar fortfarande på, jag skriver bland annat till Malmö Opera och till en orkester i Linköping. Men många kollegor har det tufft just nu.

För mig är Karlshamn en musikstad, delar du den bilden?
– Ja, verkligen. Många musiker kommer från Karlshamn, men det handlar lika mycket om att hjälpa till och stimulera kulturen i kommunen. Det märks inte minst under Östersjöfestivalen då det myllrar av musik överallt.

Om jag googlar på Karlshamn och musiker kommer två namn upp: Alice Tegner och Shellback.
– Alice Tegner är lite för gammal för att ha gått på den kommunala musikskolan, men Shellback har gått här! Han började spela trummor för Peter Svensson, som fortfarande är trumlärare. De har fortfarande ett fint samarbete – ytterligare ett tecken på hur bra det kan gå.

Ser du redan nu saker som kan utvecklas och bli bättre på musikskolan?
– En sak vi ska jobba mer med är att tydliggöra och få fram ytterligare ett par musikambassadörer, så att de som söker in till musikskolan får veta att här har många storheter gått. Det kan göra det extra kul att komma hit.

Mitt cv. Fredrik Gustafsson

Nytt jobb: Chef för kommunala musikskolan i Karlshamn.
Ålder: 34 år.
Yrkesbakgrund: Musikgymnasium, värnplikt som musiker, S:t Sigfrids Folkhögskola, Musikhögskolan i Malmö och  Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Marinens musikkår i Karlskrona samt arbetat som frilansare inom musikbranschen, främst som dirigent och arrangör.
Ville bli som barn: ”Advokat. Det kommer lite från medlandet i syskonskaran, jag är mellanbarn.”
Drivkraft: ”Jag är en utvecklare. Att få jobba med något, utveckla och sedan sjösätta det, det tycker jag är kul.”
Gör helst på fritiden: ”Det är mycket fokus på mat: laga mat och äta mat ute, gärna med min fru och mina vänner. ”
Dold talang: ”Mitt surdegsbröd, jag får mycket beröm för det. Min surdeg fyllde tre år i somras.”

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev