måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Någon måste kämpa för Sölvesborgs bibliotek”

Publicerad: 16 oktober 2020, 06:29

Många anser att han ger sig in i ett getingbo. Men Anders Nylander, ny kultur- och bibliotekschef i SD-styrda Sölvesborg, verkar inte överdrivet orolig. ”Det blir svårt för mig som chef att sköta en vettig verksamhet om man gör politik av den. Men jag tror att det kommer att lösa sig”, säger han.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKulturKulturpolitikBibliotek

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Du var en av tio sökande till tjänsten. Vad hade du som de andra saknade?
– Jag uppfyllde alla kriterierna! De sökte en bibliotekschef, det var jag i Olofström. De sökte en kulturchef, jag har gått kulturvetarlinjen. De sökte någon med bibliotekarieerfarenhet, det har jag också.
Det är ingen okontroversiell roll du tar dig an. Har du redan blivit ifrågasatt?
– Nja, jag har väl mötts av åsikten att det är dumdristigt att ta den här tjänsten. Men jag har jobbat så länge inom kommuner så jag vet att vare sig det är SD eller S som styr finns det alltid olika viljor. En kommun drivs ju demokratiskt.

I mars stängde Sölvesborg sina bibliotek på grund av pandemin. Samma sak gjorde Rättvik och Staffanstorp, men medan de två sistnämnda snabbt öppnade sina igen förlängde Sölvesborg sin stängning på obestämd tid – ett beslut som nu ska prövas av domstol. Först i september slog man åter upp dörrarna för allmänheten, men innan dess hann Anders Nylander leverera ett barskt uttalande i tidningen Biblioteksbladet: ”Biblioteken har en demokratisk roll. Det är det första man stänger om man inte vill ha demokrati. Man börjar med att bränna böckerna, så är det traditionellt.”

Det låter inte som om du sympatiserar med Sölvesborgs beslut…?
– Nej, det är klart jag inte gör. Men när jag sa det där tänkte jag inte på just Sölvesborgs kommun utan på att det är rätt vanligt att man stänger bibliotek, så gjorde man under andra världskriget och så vidare. En text sätter ju allvarlig prägel på saker och ting – allt som står på papper anses allvarligare än att bara säga det. Pennans makt är stark!

Samstyret i Sölvesborg röstade i fjol igenom en ny biblioteksplan, som säger att skolbiblioteken inte behöver köpa in böcker på andra språk än svenska. Hur ser du på det?
– Ja … de har ju beslutat detta så jag har inga kommentarer över huvud taget.

Fast det är ändå denna plan du nu ska arbeta efter?
– Absolut. Men jag ser det inte som en superstor grej, bara man följer lagen. Och Bibliotekslagen är rätt tandlös när det gäller sådana här saker.

Din företrädare blev utköpt med buller och bång. ”Det blir lite läskigt att ta över i en sådan miljö”, sa du i Biblioteksbladet. Hur känner du nu?
– Att det inte är så läskigt. Snarare kan det vara lite kul, en utmaning. Någon måste kämpa för biblioteksverksamheten, man kan ju inte lägga ned. Det skulle vara förskräckligt.

"Det är omöjligt att vara chef när kultur blir politik", skrev din företrädare på DN Debatt. Är du som tjänsteman orolig för att bli politiskt styrd?
– Ja, givetvis. Det säger sig självt att det inte går att styra en verksamhet med lekmän. Men det finns ingen jordisk möjlighet att de ska kunna sköta saker och ting, så jag tror att det löser sig. De kan tycka, men det kan inte bli mer än tyckanden.

Enligt samstyrets politiska program ska kommunen inte köpa in någon ”provocerande samtidskonst”. Hur tänker du som kulturchef hantera det?
– ”Provocerande” konst – vad är det då? En del provoceras av dansbandsmusik, andra av punk. Så den diskussionen faller på eget grepp, det finns inga sådana gränser i konst. Ska man bara ha konst som inte provocerar någon alls blir det svintråkigt – det blir glada gubbar, det blir nationalmuseet med porträtt och landskap. Jag tror inte att man har tänkt till riktigt här och jag tror att det också kommer att lösa sig självt.

Vad hoppas du i övrigt åstadkomma i din nya tjänst?
– Det jag vill ha är en bra programverksamhet och ett modernt bibliotek som medborgarna kan gå till och förkovra sig i. Det ska finnas det mesta i Sölvesborg, man ska inte behöva åka någon annanstans.

Vad tror du blir svårast?
– Att det är två delar i jobbet: både kultur och bibliotek. Att man kastas fram och tillbaka. Sedan kan det nog bli lite svårt att de varit chefslösa så länge. Människor vänjer sig lätt vid att vara chefslösa.

Och vad ser du mest fram emot?
– Ett kulturhus! De har börjat titta på att bygga ett här i kommunen, det skulle vara kul om det blev av.

Mitt cv. Anders Nylander

Nytt jobb: Kultur- och bibliotekschef i Sölvesborgs kommun.
Ålder: Fyller 56 i dag den 15 oktober.
Yrkesbakgrund: Utbildad bibliotekarie och kulturvetare. Jobbat som bibliotekarie i Svalöv och Borås, ansvarat för Kristianstad bokfestival. Närmast bibliotekschef i Olofströms kommun. 
Ville bli som barn: Veterinär.
Drivkraft: ”Att det händer något! Att jag utvecklas som människa, det får inte stå still, jag behöver syssla med något som förändras.”
Fritidsintressen: ”Jag gillar förändring där med. Ett tag spelade jag golf, sedan gick jag på gym tills coronan kom, nu springer jag. Och så försöker jag läsa en del, jag gillar romaner.
Favoritbok som alla borde läsa: ”Bröderna Karamazov.”
Dold talang: ”Har 11 i handicap i golf.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev