Ledarskap
Nackas stadsdirektör: ”Vi bygger som framtidens städer bör se ut”
Publicerad: 29 juni 2021, 12:56
Nacka är fört med det ”naturbana” konceptet, säger kommunens nye stadsdirektör Victor Kilén. Foto: Liza Simonsson
Tunnelbanan är på väg, 13 500 nya bostäder likaså. Men Nackas nye stadsdirektör Victor Kilén är inte orolig för att kommunen ska ”byggas sönder” eller förändras till det sämre. ”Just de farhågorna tror jag kommer på skam. Vi bygger bort dem, helt enkelt, med den smarta staden”, säger han.
Efter sex år som kommundirektör i lantliga Vallentuna tillträdde han i april motsvarande post i citynära, snabbväxande Nacka. På köpet blev det ett rejält lönelyft och Victor Kilén är nu en av landets högst betalda kommundirektörer.
Vilka är dina styrkor? Eller, för att travestera: vad f-n får Nacka för pengarna?
– Haha, jag skulle säga att jag bär med mig erfarenheter från alla min tidigare arbetsgivare och har lärt mig olika sätt att nå de mål som politiken sätter upp. Tittar man på mitt track record, alltså rent konkret på vad jag satts att göra tidigare och resultaten, så ser man nog att jag har lyckats föra frågorna i mål.
Nacka är nominerat till Årets kvalitetskommun, bland annat för att ni vill bli ”bäst på att vara kommun”. Vad betyder det?
– Främst handlar det om kostnadseffektivitet kombinerat med hög kvalitet. Det här brottas alla kommuner med – hur ska vi få ut mesta möjliga nytta av skattepengarna och kunna leverera välfärdstjänster ? Men jag vet att Nacka är en av de bästa på att nå dit.
Vilken är er hetaste fråga just nu, är det alla nybyggen?
– Precis, det är det som driver utvecklingen framåt. Vi bygger ”naturbant”: som framtidens städer bör se ut för att fungera gentemot klimat och miljö. Nacka är först med det här konceptet som jag tror kan bli en modell för hållbar stadsutveckling både i Sverige och internationellt.
– Vi försöker också att inte bara bygga de vanliga trötta modulhusen som ju inte är någon fröjd för ögat. Utan mer klassisk arkitektur, så man också får det estetiska värdet. Hand i hand med det här går så klart näringslivsutvecklingen, för vi vill inte ha någon sovstad utan en livskraftig stad med många företag.
Hur har ni stöttat företagen under pandemin?
– Generellt tror jag att alla kommuner behöver jobba mer med näringslivsutveckling. Men om vi specifikt ser på vad Nacka gjort under covid så kan jag nämna ett exempel som kommunstyrelsen fattade beslut om i måndags. Alla anställda får en sommarpresent, en check på 500 kronor som de kan handla för av Nackaföretag. Det blir en win-win.
Och om några år får ni tunnelbana, när blå linjen förlängs från innerstan. Är det enbart positivt?
– Det finns vissa utmaningar. Just nu, medan det byggs och pågår, tar det längre tid att ta sig från punkt A till punkt B på grund av köbildning vid vägarbeten och annat. Men när allt är klart tror jag alla som bor och verkar i den tillväxtmotor som Nacka faktiskt är kommer att se mervärdet i att få tunnelbanan hit. Fast det handlar om förändringsviljan hos vissa personer också.
Ni möter en del ”not-in-my-backyard”-reaktioner?
– Det är alltid några som tycker att nu går det för fort. Så nu saktar vi ned byggandet litegrann för att få mer acceptans i det här. T-banan kommer att stå klar 2030 och de sista bostäderna 2040.
Hur mycket kan du påverka som stadsdirektör? Du har ju valt bort politiken för tjänstemannasidan.
– Jo, det stämmer. Som stadsdirektör har jag så klart det övergripande ansvaret för att föra Nacka dit politiken vill, så visst inflytande har jag. Men lång ifrån allt, här finns en stor organisation med oerhört kompetenta medarbetare, annars skulle det inte gå alls. De är ryggraden i hela Nacka.
Har du själv flyttat till kommunen nu?
– Nej, jag har aldrig bott i Nacka och inte i Vallentuna heller. Jag bor i Upplands Väsby.
MItt cv. Victor Kilén
Nytt jobb: Stadsdirektör i Nacka.
Ålder: 40 år.
Yrkesbakgrund: Statsvetare. Politisk tjänsteman i regeringskansliet 2002–2006, jobbade även för S-ordförandena i riksdagens närings- och arbetsmarknadsutskott. Stadssekreterare, stabssekreterare och nämndsekreterare i Solna stad. Kanslichef, förvaltningschef och sedan 2014 kommundirektör i Vallentuna. Ingår i SKR:s kommundirektörsnätverk, länsstyrelsens miljö- och samhällsbyggnadsråd samt Stockholm Business Alliance.
Ville bli som barn: ”Dykare och polis. I tonåren var idén att bli kirurg.”
Bästa livsrådet: ”Tänk efter en gång till. Det handlar väl både om privat- och arbetslivet. Sov på saken innan du agerar!”
Fritidsintressen: ”Har tre barn, men om jag får lite egentid så gillar jag träning och något som kallas OCR, hinderbaneracing. Jag har som mål att klara hindren inte bara i arbetslivet utan även på gymmet. Och så är jag spinningledare på Friskis & Svettis.”
Dold talang: ”Jag tycker om att dansa. Skulle vilja bli bra på tiodans, det där man ser i Let’s dance, men det är jag inte – så det är ett utvecklingsområde. Men jag skulle ändå säga att jag har rytmen i blodet.”