torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Mycket går åt rätt håll i Dalarna"

Publicerad: 3 maj 2019, 09:03

Anders Björkman ny näringslivsutvecklingschef i Region Dalarna.

Foto: Claes Soderberg/BILDBYRÅN

Som Region Dalarnas nya näringslivsutvecklingschef vill Anders Björkman skapa bättre förutsättningar för företag i regionens samtliga 15 kommuner. – Det ska gå att driva framgångsrika bolag överallt! säger han.

Ämnen i artikeln:

Karriär

–  En stor del av Dalarna utgörs av lands- och glesbygd. Då kan logistik och kompetensförsörjning vara stora utmaningar. Jag förstår att det inte är någon lätt sak att förändra och tror inte att jag kan trolla, men mitt hjärta brinner verkligen för hela Dalarna.

Privat bor Anders Björkman i Mora, kan stoltsera med ett VM-guld i skidorientering från 1990 och ägnar fortfarande mycket fritid åt friluftsliv och skidåkning. Han har lång erfarenhet av att på olika sätt jobba gentemot företagare i regionen; närmast kommer han från LRF Konsult där han har haft uppdrag som både rådgivare och chef.

– Det finns så många möjligheter i Dalarna. Och det behöver gå bra för företagen för att det ska skapas jobb, inflyttning och skattemedel. Näringslivsutveckling genererar därför även utveckling på ett större plan och jag ser verkligen fram emot att få jobba med dessa frågor i en politikerstyrd organisation, säger han.

Sina erfarenheter och sitt nätverk från att bland annat ha jobbat med rekrytering av chefer och specialister inom bemanningsföretaget Proffice ser han som viktiga att ta med till sitt nya uppdrag. För trenden med att företag och människor samlas runt tätorter är global.

– Kompetensförsörjning är en nyckelfråga i denna spiral. Men mycket går åt rätt håll i Dalarna. Här satsats bland annat stort på besöksnäringen som får människor att få upp ögonen för regionen, och det görs även många riktade arbetsmarknadsinsatser som gynnar företagen.

Den nya regionorganisationen, som är resultatet av att Landstinget Dalarna och tidigare Kommunförbundet Region Dalarna gick ihop i januari i år, ser han också som en viktig hörnsten i arbetet.

– Nu kraftsamlas insatserna. Det är spännande att få vara med från start i denna nya organisation, mycket handlar om samverkan.

En stor utmaning för Anders Björkman i det nya uppdraget blir att ha tålamod och vänta in. Han kan inte längre förvänta sig lika snabba resultat som när han jobbade som direkt rådgivare åt specifika företag. Nu får han en mer övergripande och strategisk roll.

– Min uppgift blir mycket att våga prioritera. Det råder inte direkt brist på projekt och idéer, men vi måste vara noga med att satsa vår tid och våra pengar där verkliga lösningar finns.

Tora Villanueva Gran

MITT CV

Namn: Anders Björkman, 55 år.
Nytt jobb: Näringslivsutvecklingschef i Region Dalarna.
Yrkesbakgrund: Civilekonom med mångårig erfarenhet från industri, bank, rekrytering, ekonomisk rådgivning samt offentlig verksamhet.
Drivkrafter: ”Att aldrig sluta utveckla min egen kompetens och nyfikenhet samt att sprida min positiva energi till flera.”
Intressen: ”Familjens aktiviteter, skidåkning och golf.”
Dold talang: ”Jag är vass på musikquiz!”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev