måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Mottagandet viktigt för vårdens vikarier

Publicerad: 4 juli 2019, 08:00

Att ha ett system för att introducera medarbetare är ett av underläkaren André Hermanssons uppmaningar till arbetsgivarna.

Foto: Rebecka Uhlin/BILDBYRÅN

Läkar- och sjuksköterskestudenter som sommarjobbar är viktiga för vården, och även för studentens karriär. Men det finns önskemål från underläkarna att få ett bättre mottagande på sin första arbetsplats.

Ämnen i artikeln:

KarriärBemanning

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Sommarens bemanning är en stor utmaning för vården. I år liksom tidigare år duggar rapporterna tätt om problemen med att lösa sommarens scheman, med lösningar som exempelvis löner på 50 000 kronor i månaden för erfarna sjuksköterskor som tar sommarvikariat.

En viktig del i schemapusslet är att anställa studenter som närmar sig en vårdexamen.

André Hermansson jobbade förra sommaren på sitt första underläkarvikariat, ett år innan han tog examen på läkarutbildningen.

– Det kändes som en trygg och bra introduktion till första läkarjobbet, det var en värdefull erfarenhet för mig, säger han.

Men det finns en del kritik mot hur regionerna och sjukhusen använder underläkartjänster. I en uppmärksammad debattartikel i Dagens Medicin, underskriven av flera underläkare, beskrevs en bild med dålig handledning, stort ansvar, ensamarbete och svårigheter med att förhandla om lön.

– För våra medlemmar, som fortfarande är studenter, är sommarvikariat som underläkare en god första introduktion till att få arbeta som läkare. Men det finns ett problem i det att man har ett stort ansvar, men får låg lön, säger Theodor Lav, ordförande för Sveriges Läkarförbund Student.

Enligt förbundets undersökning från 2018 låg medellönen för underläkare under 27 000 kronor i månaden och 45 procent av underläkarsommarvikarierna uppgav att de inte fick tillräckligt stöd för att bedriva en säker vård under vikariatet.

André Hermansson har nu gått klart läkarutbildningen och påbörjar ett annat underläkarvikariat i sommar i väntan på en AT-tjänst. Även om hans första underläkarjobb mestadels var en positiv upplevelse finns förbättringspotential.

– Det krävs av varje avdelning att överläkare och underläkare jobbar för att skapa en lärande kultur. Det är också en fråga om att upprätta en infrastruktur som stödjer lärandet på klinikerna. Att man har ett system för att introducera medarbetare och gå igenom rutiner som hjälper nya medarbetare att växa in i sin roll.

På Norra Stockholms Psykiatri är underläkare en viktig del av verksamheten, över 100 underläkare arbetar här. Varje sommar tas ett drygt tiotal sommarvikarier in som kommer från termin nio på läkarutbildningen. Den lärande kulturen är något som Michael Rangne, specialist i psykiatri samt underläkarchef, också vill ha.

– Jag är väldigt tacksam att jag har kollegor som vill ta hand om de här yngre kollegorna, och för att de gör det så bra.

Han pekar ut tre framgångsfaktorer för att kunna erbjuda studenter en bra första arbetslivserfarenhet:

■ Att rekrytera rätt personer, som har ett intresse för specialiteten och som har möjlighet att snabbt sätta sig in i verksamheten.
■ Att ha ett utvecklat hr-tänk med bra strukturer och rutiner för nyanställda.
■ Och till sist, att de äldre läkarna har tid och är redo att vara behjälpliga med stöd och handledning.

– Underläkarna får en ganska kort introduktion vid starten, men får stöd och undervisning om det kliniska arbetet på plats. Sedan har våra sommarvikarier ofta gått psykiatrikursen hos oss precis innan, och känner därför redan till våra rutiner och arbetssätt, säger Michael Rangne.

Han brukar lyssna in studenternas erfarenheter efter sommaren, för att få in synpunkter så att man kan bli en attraktiv arbetsplats.

– Missköter man ett gäng ett år får man ett sämre rykte och ett sämre urval till nästa år, så det gäller att tänka framåt.

De senaste åren har flera arbetsplatser erbjudit läkarstudenter att jobba som underläkare men göra sjuksköterskearbete, som ett sätt att lösa sjuksköterskebristen under sommaren. Den lösningen har fått en hel del kritik, bland annat från sjuksköterskehåll eftersom läkare saknar utbildning i omvårdnad. Theodor Lav är också kritisk och uppmanar sina studentmedlemmar att undvika sådana tjänster, bland annat för att underläkarvikariaten används som merit när man längre fram söker till AT-tjänster.

– Ett tips till arbetsgivarna är att man kan ta in studenter som läkarassistenter, med omvårdnadsuppgifter. Men i underläkartjänsterna är det viktigt att man får jobba med läkaruppgifter, det är nyttigt att man får göra det så länge man har stöd och introduktion. Här kan vi underlätta för befintlig vård, och det gör vi gärna.

Studenternas tips till arbetsgivarna

André Hermansson och Theodor Lav pekar ut fyra viktiga saker för arbetsgivare som anställer läkarstudenter på sommaren:

Ge en god introduktion och kontinuerlig handledning och stöd genom hela vikariatet.

Ge rätt till löneförhandling och individuell lönesättning.

Utlys tjänsterna som sommarvikarie och underläkare. Det är något unga läkare efterfrågar, att arbetsgivarna är mer transparenta om vilka tjänster som finns att söka.

Ta ansvar och arbeta inom regionen för att skapa fler AT-platser, framför att anställa underläkare innan AT.

Fakta underläkare: Läkare utan specialistkompetens har titeln underläkare. Det innefattar även läkare under AT- och ST-tjänst. En läkarstudent kan vikariera som underläkare före examen efter att ha fullgjort termin nio på utbildningen med godkända kurser och prov. Studenten ska ha avslutat kursen inom den specialitet vikariatet gäller. Läkarstudenter får dock inte jobba inom primärvården.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev