Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Medieträning kan inte trolla bort misstag”

Publicerad: 26 november 2020, 09:46

Anlita experthjälp och öva på dina medierelationer, råder Karin Semberg och Jörgen Rundgren.

Offentlighetsprincipen och skattefinansieringen innebär att allt offentliga chefer och politiker gör kan och bör bli granskat. Exakt det bör man som chef förbereda sig för, menar nya handboken ”Ledarskap i offentlighet”.


Ämnen i artikeln:

Karriär

Författarna Karin Semberg och Jörgen Rundgren har skrivit den handbok i ledarskap som de säger att de själva hade önskat ha när de för 20–30 år inledde sin bana med ledande roller i offentlig sektor. Lättillgängligt språk. Handfasta råd. Beskrivningar av utmaningar, situationer och processer hämtade direkt från egna långa yrkesliv som chefer, ledare och utbildare.

– När jag gav mig in på utbildningsområdet kunde jag konstatera hur mycket som fanns skrivet riktat till näringslivet och hur eftersatt ledarskapslitteraturen riktad till politiker och den offentliga sektorns chefer var, säger Jörgen Rundgren.

Ett av bokens huvudnummer handlar om relationer till massmedia. Offentliga chefer och ledande politiker ska vänta sig att bli granskade. Jämt. Och förhålla sig till det, understryker boken.

– En stor del i offentligt chefs- och ledarskap handlar om att kunna svara på frågor från journalister och allmänhet. Det gäller att veta hur massmedia fungerar och vad som skapar en framgångsrik kollegial relation med massmedias representanter, säger Karin Semberg.

Ska man öva på medierelationer?
– Ja, absolut. Jag har anlitat experthjälp för mina chefer i kommuner för att bättre kunna hantera mediers frågor och bättre förstå mediernas arbete. Det upplevdes som otroligt viktigt och cheferna var väldigt nöjda efteråt, säger Karin Semberg.

Men ska man inte bara vara sig själv?
– Jodå. Men det gäller att ha en medvetenhet om sin egen retorik och om hur man presenterar saker på ett lämpligt sätt, säger hon.

Jörgen Rundgren var under tolv år gruppledare för Moderaterna i Norrköping. Alliansledare i opposition. Han är välbekant med mediegranskningar. Hans råd: Var öppen, var tillgänglig, försök inte dölja eller lämna ut bara valda bitar av en information.

– Misstagen sker ofta innan man kommer i kontakt med media, påpekar han och fortsätter:

– Säg som det är. Det finns ingen medieträning som kan trolla bort misstag eller förändra verkligheten. Det kan vara jobbigt att berätta om ett misstag, men det är vinnande i längden. Din trovärdighet ökar.

Boken tar upp en hel del vardagsfrågor för den offentliga chefen, som konflikthantering, kommunikationsteknik i tal och skrift och mötesteknik. Ett avsnitt ägnas utmaningarna i att leda en organisation i förändring. Karin Semberg berättar hur hon tidigt i sin chefskarriär var väldigt benägen att kompromissa när meningsskiljaktigheter uppstod. Jubel är sällan standardreaktion när arbetssätt eller organisationer ska förändras.

– Att kompromissa var min överlevnadsstrategi, säger hon.

I dag propagerar hon för att gå lite längre i att driva saker mot givna mål. Lärdomen ska inte läsas som att kompromisser inte ska göras. Men när de får för stor och för tidig plats i ett utvecklingsarbete riskerar arbetet att tappa fart och fokus.

– Jag tror att man i hela offentliga sektorn ibland är väldigt försiktig. Man gör avkall på sådant som egentligen borde genomföras, säger Karin Semberg.

Hon manar till vaksamhet kring hur arbetsgivare i offentlig sektor säljer in uppdrag vid anställning. Boken listar varningssignaler: som hur ”vi behöver någon som kan komma in och förändra oss” i själva verket kan betyda att här tycker man att man vet bäst och inget ska ändras. Eller hur ”medarbetarna är speciella och har mycket hög kompetens” kan betyda att här finns en dysfunktionell självlärd arbetsgrupp med låg professionalitet.

– Det är sådant jag själv hade velat att någon berättat för mig när jag var ny som chef, säger Karin Semberg.

Karins nyhetstips

Ha positiva nyheter från din kommun eller region liggande redo inför sommarsäsongens nyhetstorka i medierna. Vi offentliganställda ska vara ambassader för vår verksamhet, och nyhetsredaktionerna är tacksamma på sommaren.

Jörgens ledarskapsfilosofi

Kommunikation – var lyhörd. De bästa argumenten är de som redan delas av dem som du vill övertyga.

Relationer – identifiera dina nyckelpersoner bland medarbetare, allmänheten och i massmedia och bygg relationerna. Det är en investering för framtiden.

Tydlighet – fokus på det viktiga, konkreta budskap. Följ upp.

Boken – och författarna

”Ledarskap i offentlighet – allt kommer att granskas” (Fantasi & Fakta)

Karin Semberg
Ledarskapskonsult med 26 års erfarenhet av högre chefsbefattningar, bland annat som kommundirektör i Tranås, förvaltningschef för kultur- och fritid i Linköping, Jönköping och Partille kommun.

Jörgen Rundgren
Utbildningskonsult, tidigare ledamot i landstingsstyrelsen i Östergötland, gruppledare/alliansledare och oppositionsråd i Norrköping i tolv år, har även skrivit boken ”Övertygande kommunikation”.

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Karriär

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev