Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Mats Svegfors tar över ordförandeklubban på DS

Publicerad: 2 maj 2016, 12:44

Mats Svegfors föreslås bli ny styrelseordförande för Dagens Samhälle.

Foto: Janerik Henriksson, TT

Mats Svegfors, tidigare landshövding, vd Sveriges Radio och chefredaktör på Svenska Dagbladet, föreslås bli ny styrelseordförande för Dagens Samhälle.


Vad lockar dig med uppdraget?

– Det förenar två saker jag har ägnat stora delar av livet åt, dels den publicistiska verksamheten, dels hur den offentliga verksamheten kan utvecklas, som jag ägnat mig åt både som landshövding och utredare.

Det har stormat runt DS på sistone. Det är inget som avskräckt dig?

– Nej, jag har följt det en del. Framför allt har jag så mycket erfarenhet av medieföretag att jag tror mig kunna förstå ungefär vad som hände. Att det fanns en konflikt i relationen mellan redaktionen och chefredaktören. Men om jag blir vald är inte mitt uppdrag att reda ut saker, om det nu finns något att reda ut.

Vad kan DS bli bättre på?

– Den redaktionella inriktningen är inte en fråga för styrelseordföranden. Däremot vill jag föra en dialog med ledningen och den viktigaste uppgiften på kort sikt är att utse en chefredaktör.

– Men det som alla tidningar och media diskuterar i dag är hur man hanterar utvecklingen på nätet. Det är en stor fråga för alla. Där har jag erfarenhet från tiden på Svenska Dagbladet som var relativt tidigt ute. Jag såg vad vi gjorde rätt och vad vi inte gjorde rätt.

Har kommunbevakning någon plats när alla ska vara multijournalister?

– Ja, även på stora redaktionerna har specialreportrarna i princip försvunnit. Det gör DS extra intressant och har gett tidningen den position man har. Med sociala medier och nätet spricker den stora offentligheten upp i deloffentligheter. Och jag tycker DS har varit duktig på att bli ett forum i sin deloffentlighet.

– Jag tror att en nyckel till utvecklingen av missnöjespartier är att det har funnits förväntningar på offentliga instanser som inte har kunnat uppfyllas. Hur man får offentliga verksamheter att fungera väl, men också medborgarnas förväntningar att bli realistiska tycker jag är oerhört spännande frågor i dag.

Efter en S-märkt styrelseordförande får DS en… ja, vilken politisk hemvist har du?

– Jag är inte medlem i något politiskt parti. Redan som landshövding och Sveriges Radio-chef var det ett slags politisk avidentifiering. Frågar du: Är du moderat? Så svarar jag: Ja, vad tycker du? Men jag gillar inte när man delegitimerar partierna. Demokratin bygger på väl fungerande partier. Men min politiska verksamhet ligger långt bakåt i tiden.

Fotnot: Förutom Mats Svegfors föreslås omval till styrelsen för Julia Branting, Irene Svenonius, Håkan Sörman och Henrik Frenkel.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News