Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledarskap

Laddad jakt på arbetskraft

Publicerad: 5 november 2020, 12:20

Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson förutspår en dragkamp om arbetskraft inför Northvolts gigantiska etablering.

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Northvolts bygge av en batterifabrik i Skellefteå är en historiskt stor industrietablering. Nu går kommunen och regionen tillsammans på jakt efter arbetskraft och nya invånare.


Ämnen i artikeln:

KarriärSkellefteåRekryteringBemanning

För tre år sedan blev det klart: Europas största fabrik för litiumbatterier till elbilar ska byggas i Skellefteå. Tillgången på förnybar el var avgörande för Northvolts val av plats. Det klarar kommunala Skellefteå Kraft utan problem att leverera.

Men hur är det med arbetskraften? Fullt utbyggd år 2025 kommer batterifabriken att sysselsätta 3 000 anställda.

– Vid normala etableringar får man också ta den siffran gånger tre när man tittar på kringeffekter. Vi räknar med att det skapas omkring 10 000 arbetstillfällen – och de människorna finns ju inte i Västerbotten, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Västerbotten.

Regionen, Skellefteå kommun, Northvolt och Arbetsförmedlingen har gått samman i ett projekt med namnet ”Relocate”. Målet är att hitta människor på andra håll i landet som vill flytta till Skellefteå för att arbeta. Satsningen finansieras bland annat av nära 60 miljoner kronor från Europeiska socialfonden.

– Det som ska hända framöver är unikt och fantastiskt att få vara med om. Men det kommer också att bli jobbigt och en omställning på alla sätt, säger kommundirektören Kristina Sundin Jonsson.

Arbetslösheten har på senare tid varit klart lägre i Västerbotten än i landet som helhet. Trots vissa coronaeffekter är den inte högre än cirka 6 procent.

Däremot brottas man, enligt Rickard Carstedt, med vissa imageproblem när det gäller omvärldens syn på Västerbotten. Många tänker nog på arbetslöshet och utflyttning, inte på massiv tillväxt.

– Den bilden måste vi förändra. Vi brukar säga att det är lättare att få folk från Holland att flytta hit än någon från Mälardalen. I Sverige hade vi länge en arbetsmarknadspolitik som gick ut på att det inte fanns några jobb i Norrland, och man fick bidrag för att flytta söderut. Nu vänder vi på det där. Jag har sagt till en minister att vi kanske borde införa ett bidrag för den som drar norrut, säger han.

Arbetsförmedlingen är drivande i den del av ”Relocate”-projektet som handlar om att hitta dem som vill flytta till Västerbotten. Anders Eriksson, chef för Arbetsförmedlingen i norra Västerbotten, konstaterar att det inte finns någon större arbetskraftsreserv att ta av i Skellefteå. Så Arbetsförmedlingen vänder sig främst mot Stockholm, Göteborg och Malmö för att hitta personal till batterifabriken.

– Vi letar efter människor som i dag är arbetslösa och beredda att flytta för att jobba. Vi är särskilt intresserade av utrikesfödda. Dels är ju arbetslösheten högre i den gruppen, dels är de oftast inte lika fastlåsta vid sin hemort.

– Vi kommer att använda en helt ny metod där vi ska göra simuleringar för att se om en person har olika talanger och förutsättningar för att arbeta på batterifabriken. Den som har det får en utbildning för jobbet, säger Anders Eriksson.

Arbetsförmedlingen har också ordnat webbinarier för att hitta personer inom ingenjörsområdet som kan gå en snabbutbildning vid Luleå tekniska universitet. Ett snabbspår för underhållsingenjörer med examen från ett annat land är också på gång, liksom ett för långtidsarbetslösa.

Skellefteå kommuns roll i ”Relocate” går till största delen ut på att få dem som flyttar dit för jobb att trivas och bli kvar.

Katarina Borstedt, rekryteringsansvarig på Northvolt, pekar på bostäder för de inflyttande som det svåraste problemet:

– Det är en extremt stor utmaning. Grundförutsättningarna i Skellefteå är väldigt bra. Mycket som finns i en större stad finns också där, till exempel ett bra restaurangutbud. Men allt behöver bli mer, och det som stressar mig mest är boenden eftersom det är en så lång leveranstid på dem. Man behöver börja bygga ordentligt mycket nu.

Kommundirektören Kristina Sundin Jonsson framhåller att politikerna tagit ett mål om att 5 000 bostäder ska fram till 2025 och att privata aktörer visar ett stort intresse. Det kommunala bostadsbolaget Skebo kommer också att vara ett viktigt verktyg.

– För oss är det viktigt att inflyttade känner sig välkomna, etablerar sig och stannar kvar, så att vi inte bara får dem som flyger in för att jobba på fabriken. Näringslivet, kultur och fritid, andra kommunala verksamheter och även civilsamhället har en viktig roll i att skapa ett attraktivt erbjudande.

Som alla kommuner har även Skellefteå ett stort rekryteringsbehov till den egna verksamheten. Kristina Sundin Jonsson är medveten om att det kan bli dragkamp om personal.

– Jag tror vi kommer att få se en flytt mellan arbetsgivare som vi aldrig upplevt tidigare. Det blir utmanande för oss att rekrytera. Vi kommer att tappa arbetskraft och det kommer även andra företag att göra. Det innebär också att vi fortsatt kommer att ha ett starkt fokus på hur vi ska vara attraktiva som arbetsgivare. Men det som händer i Skellefteå fram till 2025 är ändå otroligt positivt.

Hopp om 300 000 om tio år

Vid halvårsskiftet hade Västerbotten 271 763 invånare, en minskning med 281 stycken jämfört med första kvartalet. Skellefteå hade 72 904 invånare (+257).

Rickard Carstedt, ordförande för regionala utvecklingsnämnden, bedömer att regionen under de närmaste tio åren behöver komma upp i 300 000 invånare för att klara rekryteringsbehoven till såväl företag som offentlig sektor.

Källa: SCB

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev